Поръчките за индустрията в Германия рязко намаляват

Поръчките за  индустрията в Германия  рязко намаляват

Поръчките за индустрията в Германия рязко намаляват

Индустриалните поръчки в Германия са намалели с 5,3% през ноември 2022 г. в сравнение с предходния месец поради рязък спад на чуждестранното търсене, показват официални данни, оповеестени днес. Новите поръчки, важен индикатор за най-голямата икономика в Европа, спаднаха за трети път в рамките на четири месеца след ръст от 0,6% през октомври, съобщи Асошиейтед прес.

Министерството на икономиката съобщи, че докато вътрешните поръчки са намалели с 1,1%, е имало спад от 8,1% на поръчките извън Германия - като тези от други страни в еврозоната са намалели с 10,3% Данните от ноември продължават низходяща тенденция от февруари 2022 г.. 

Германската икономика нарасна с 0,4% през периода юли-септември в сравнение с предходното тримесечие благодарение на потребителските разходи. Но отдавна се очакваше да се свие през миналогодишното четвърто тримесечие и през настоящото първо тримесечие.

Годишният процент на инфлация в Германия се понижи от пика си от 10,4% през октомври до 8,6% през декември, но галопиращите цени остават голямо главоболие за икономиката.

Потенциалната енергийна криза след нахлуването на Русия в Украйна и края на доставките на газ за Германия също предизвиква безпокойство. Но мрежовият регулатор на Германия заяви в четвъртък, че недостигът на газ е „все по-малко вероятен“ тази зима и че смята ситуацията за „по-малко напрегната, отколкото в началото на зимата“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ