Прогноза: Приходите на производителите на чипове ще надхвърлят $526 млрд. през 2023 г.

Прогноза: Приходите на производителите на чипове ще надхвърлят $526 млрд.  през 2023 г.

Прогноза: Приходите на производителите на чипове ще надхвърлят $526 млрд. през 2023 г.

Приходите на световните производители на полупроводници в края на 2023 г. ще бъдат 526,5 млрд. долара в сравнение с очакваните през септември 518,8 млрд. долара, прогнозира изследователската компания International Data Corporation (IDC).

Новата оценка обаче е с 12% по-ниска от миналогодишната (598 млрд. долара).

През следващата година приходите ще достигнат 632,8 млрд. долара в сравнение с очакваните по-рано 625,9 млрд. долара, съобщи компанията. Така на практика през 2024 г. се очаква ръст от 20,2 %.

Анализаторите на IDC смятат, че пазарът в САЩ ще остане стабилен по отношение на търсенето, докато Китай ще започне да се възстановява към втората половина на 2024 г.

Те също така очакват растежът на полупроводниците да стане по-изразен, тъй като продължителната корекция на запасите ще се облекчи в двата най-големи сегмента на пазара - компютърните чипове и смартфоните. Прекомерните нива на запасите в автомобилния и индустриалния сектор се очаква да се върнат към нормални нива през втората половина на 2024 г., тъй като преходът към електрически превозни средства ще продължи да стимулира производството на полупроводници през следващото десетилетие.

"Пазарът на полупроводници е достигнал дъното си и е започнал да расте на тримесечна база", отбелязва вицепрезидентът на IDC Марио Моралес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ