Разбиха схема за укриване на ДДС за милиони левове при внос на автомобили

Разбиха схема за укриване на ДДС за милиони левове при внос на автомобили

Разбиха схема за укриване на ДДС за милиони левове при внос на автомобили

МВР, Прокуратурата и Националната агенция за приходите разбиха схема за пране на пари чрез внос на скъпи коли и товарни автомобили. Става въпрос за схема за избягване на ДДС. Засечен е нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., върху който е следвало да се начисли ДДС, но това не е сторено. Схемата включва поредица от кухи фирми, приспадащи данъчен кредит по Закона за ДДС, без да имат основание за това. Само за последната година нанесената щета на държавния бюджет е за над 6 млн. лв. 

Колите са внасяни втора ръка, предимно от три държави в Западна Европа и след това са преминавали през верига от фирми, които в края на схемата се оказват данъчно задължени. Тъй като фирмите се оказват със собственици, които са или социално бедни или психично увредени, никой не може да събере дължимия ДДС от тях. Фирмата е продавала колите в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните дружества, обслужвали тази схема, са от Костинброд и Троян.

Резултатите от акцията, проведена миналата седмица, на територията на София, Костинброд, Троян и Варна, бяха обявени днес на съвместен брифинг на МВР, НАП и Прокуратурата.

Претърсени са 30 адреса, 14 от тях са на счетоводни кантори, като е иззета голяма по обем информация и компютърни конфигурации. Разпитани са 28 лица, тепърва ще се решава какви обвинения да им бъдат повдигнати, обясниха от МВР. 

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов уточни, че става дума за избягване на ДДС при внос на автомобили. Данъкът е трябвало да бъде начислен върху сума от около 30 млн. лева. 

Само за последната година нанесената щета на държавния бюджет е за над 6 млн. лв., заяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

"По първоначални данни се касае за нерегламентиран оборот от 30 млн. лв., който е следвало да се начисли и заплати ДДС, което не е сторено. В резултат от веригата от "кухи фирми" и реални такива, които доставят внесените в ЕС автомобили на лизингови компании и приспадат данъчен кредит, без да имат такова правно основание, с тази привидна схема се създава основание НАП да претендира и търси дължимото ДДС от дружествата, които нито са имали активи, нито някога са развивали търговска дейност, нито се представляват документално от лица, които имат каквото и да било отношение", заяви Чавдар Пастованов, прокурор на Софийска градска прокуратура. 

От НАП обясниха, че в схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС. Сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги. Колите били придобивани от фирми в ЕС. Те били декларирани като собственост на "кухи фирми", като по този начин не бил внасян ДДС. Когато колите влизали в България, целта била да стигнат до краен потребител. При тези сделки всеки клиент е платил 20 процента на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Това били дружества, които нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ