Спадът на инвестициите оказва натиск върху промишлените поръчки в Германия

Спадът на инвестициите оказва натиск върху промишлените поръчки в Германия

Спадът на инвестициите оказва натиск върху промишлените поръчки в Германия

Поръчките за германската промишленост са намалели през юни за пети пореден месец в резултат на последиците от войната в Украйна, които възпират инвестициите. Това показват данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Франс прес.

Показателят, който дава представа за промишленото производство, е спаднал с 0,4 на сто със сезонните корекции, след преразгледана низходящо оценка за спад от 0,2 на сто през май (спрямо обявеното първоначално леко покачване от 0,1 на сто). 

На годишна основа поръчките са се свили с цели 9 на сто, с календарните корекции. 

Търсенето на инвестиционни блага се е понижило с 1,8 на сто на фона на голямата неяснота, която оказва натиск над проектите за разрастване. Поръчките на междинни стоки са се увеличили с 1,2 на сто, а при потребителските стоки има покачване от 1,7 на сто. Поръчките в автомобилния сектор, основен стълб на германската промишленост, са намалели с 0,1 на сто, уточни министерството на икономиката в комюнике.

Увеличение на поръчките от еврозоната

В географски план, промишлените поръчки от трети страни значително са намалели - с 4,3 на сто. Поръчките от еврозоната обаче са се увеличили с 3,4 на сто, а вътршните - с 1,1 на сто. 

На фона на голямата несигурност в резултат на войната и заплахата от недостиг на газ, перспективите за промишлената конюнктура остават сдържани, обобщава икономическото ведомство. 

Насочената към износ германска икономика е под значителен натиск заради войната в Украйна, която предизвиква нарушения на веригите за доставки, покачване на разходите и скок на цените на енергията. Трудностите в този сектор доведоха до нулев растеж на германската икономика през второто тримесечие, което поражда опасения от рецесия в най-голямата икономика в Европа. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ