Световните запаси от какао се сриват стремително след провал на реколтите при водещи производители в Африка

Световните запаси от какао се сриват стремително след провал на реколтите при водещи производители в Африка

Провалът на реколтата от какао във водещите страни производители като Кот д'Ивоар и Гана поради вирус по растението и лошо време доведе до намаляване на предлагането до рекордно ниски нива във водещите търговски стокови борси в света - Лондон и Ню Йорк. Това съобщи вестник "Файненшъл таймс" (FT), позовавайки се на данни от борсата.

Какаовите запаси намаляват драстично

На Лондонската борса Intercontinental Exchange запасите са намалели от повече от 100 000 тона използваемо какао преди година, до около 21 000 тона сега. В независими лицензирани складове в Ню Йорк общата наличност на продукта е около 90 хил. тона, което според експертите е невероятно малко за това време на годината. „Това са най-малките запаси, които някога сме имали“, каза Джонатан Паркман, шеф на селскостопанския отдел в стоковата борса Marex, цитиран от изданието.

Цените достигат 50-годишен връх

Борсовите цени на какаовите зърна са се утроили от началото на 2023 г., достигайки почти 12 000 долара за тон през декември миналата година - най-високото ниво от половин век в Лондон, след три последователни години на лоши реколти. В такава ситуация производителите на шоколад са готови да плащат повече за доставките на какао. Това може да възлиза на 1500 долара на тон над преобладаващата фючърсна цена за търсеното какао от Кот д'Ивоар, според Нико Дебенхам, бивш ръководител на отдела за устойчивост в компанията Barry Callebaut - най-големият производител на шоколад в света.

Производителите на шоколад опитват алтернативи

Японската компания Fuji Oil, основен доставчик в тази индустрия, отчете спад в продажбите на промишлен шоколад, използван в потребителските стоки този месец, и ръст на приходите от заместители като растителни масла и мазнини. Продажбите на такъв състаки за шоколад, според японската компания, са се увеличили значително. „В този случай говорим за нови продукти, в които „ще има все по-малко какао и повече други компоненти, които са по-евтини от какаовите мазнини“, казва Джонатан Паркман.

Заради недостига производителите пускат шоколадови блокчета с по-малки размери и по нови рецепти, за да спестяват какаото, посочва изданието. В Съединените щати цените на дребно на шоколада са с 20% по-високи на Свети Валентин в сравнение с миналата година, според банковия холдинг Wells Fargo.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ