Най-бързо растящите професии в Америка

Най-бързо растящите професии в Америка

Най-бързо растящите професии в Америка

Въпреки болезнената рецесия и слабия икономически растеж, в последното десетилетие някои професионални занимания в САЩ бележат забележителен възход. Десет професии в Америка са се развили най-бързо, посочва класация на „Уолстрийт Джърнъл”. Техните представители са се увеличили поне двойно до миналата година, твърдят наблюдателите от изданието. Заключенията им се основават на данни на американското Бюро за трудова статистика (BLS), събрани между 2002 и 2012 г.

Според тях застаряването на американското население и нарастващата нужда от енергия играят водеща роля в задвижването на изключителния растеж на много от тези професионални занимания.

Оказва се, че в изтеклото десетилетие са се умножили със 104% специалистите по грижа за кожата, които работят в СПА центрове и козметични салони. Много от тях имат собствени фирми и не са ангажирани от работодател. Сред услугите, които предлагат, са почистване на кожата, съвети за грижата за нея, премахване на нежеланото окосмяване. Новите козметични продукти и услуги за кожата на пазара са задвижили нуждата от такива специалисти, смятат авторите. В Америка се изисква специален лиценз за упражняване на дейността.

Със 118% са се увеличили и личните помощници, които се грижат за възрастни хора. Тяхното забележително голямо търсене се дължи на остаряването на поколението от бейби бума в САЩ и увеличаването на броя на възрастните американци. Въпреки че над 985 000 души са били ангажирани с това занимание през 2012 г., то е рядко предпочитано, заради ниското заплащане и големия емоционален товар.

128% пък е ръстът на личните финансови консултанти. Колкото повече населението на Америка застарява, толкова повече хора се готвят за пенсиониране и имат нужда от правилен съвет във връзка с управлението на спестяванията си. За да работят като финансови съветници, професионалистите в страната трябва да имат най-малко бакалавърска степен от университет и добри познания по математика, счетоводство, финанси и икономика. Мнозина сред тях са високо платени. 25-те процента, които са на върха в професията по отношение на възнаграждението, получават най-малко 111 450 долара годишно.

Голямо търсене е имало още на треньори и спортни учители. Нарастващ брой пенсионери в Америка искат да участват в спортни дейности като играта на голф или тенис. Освен това училищата, колежите и университетите остават места със сигурно търсене на преподаватели по спортни дейности. Ръстът в професията е 130%.

Със 134% се е увеличил броят на HR специалистите, достигайки над 394 000 между 2002 и 2012 г. В това десетилетие са възникнали над 225 000 такива нови работни места. Водещ фактор за увеличаването на тези консултанти в бъдеще се очаква да бъде ръстът на фирмите, които предоставят такава услуга на големи компании, които разчитат на аутсорсинг. Изискват се бакалавърска степен и много добри умения за общуване.

Повишил се е и броят на масажистите - със 162% в посочения период. Към миналата година те са били над 71 000 души. Броят на СПА клиниките и центровете за масаж в страната се е покачил значително. Средно заплатата им е била около 36 000 долара годишно, което не е много, но в повечето случаи тези специалисти работят за себе си и разчитат на ненормиран работен ден.

Нужда е имало и от преводачи на писмен текст и преводачи в реално време. Експанзията на международната търговия на САЩ и глобализацията са довели до увеличаване на броя им със забележителните 171% в десетилетието до 2012 г. Поне 50 000 души в Америка работят това. Заплатата им е средно 45 430 долара годишно.

На трето място сред професионалистите с най-голям ръст се нареждат музикалните режисьори и композитори. Музикалният глад в Америка и търсенето на американска музика по света са в продължителен възход. Ръстът в професията е 178%. Търсенето е свързано основно с озвучаването на реклами, филми, видеоклипове. 10-те процента с най-ниско заплащане за тази дейност получават над 21 000 долара, а 10-те с най-високо – повече от 86 000. С други думи, възнаграждението в музикалния бизнес силно варира според таланта, работното място и контактите.

Втора сред най-бързо растящите професии в страната е тази на петролните инженери. При тях ръстът е 227%. Над 36 000 души в САЩ са петролни инженери. Те получават средно 130 280 долара годишно и са едни от най-високоплатените работници на нацията. Работата им обикновено включва оценяване и планиране на операциите за сондиране, определяне на технологията и методите, нужни за извличане на петрол и природен газ по възможно най-ефективния начин.

Номер 1 са работниците по поддръжката на петролни съоръжения, съоръжения за добив на газ и мини. Никое друго професионално занимание в Щатите не е нараснало толкова до 2012 г., колкото това. Увеличението е с 365%. Над 57 000 души в страната се занимават с тази дейност. През 2002 г. те са били едва 12 000. Работниците в това поле обикновено са отговорни за поддръжката и наблюдението на петролни кладенци и други технологии, използвани за извличането на природни ресурси. Най-много от тях са назначени в Тексас, Оклахома, Луизиана и Северна Дакота.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ