Най-печелившите продукти на Америка

Най-печелившите продукти на Америка

Най-печелившите продукти на Америка

Успешните компании често разчитат основно на един продукт за по-голямата част от продажбите и печалбите си.

Пример за това са някои от марките-икони на Америка като Coca-Cola, Marlboro, Apple. Един основен продукт допринася за огромна част от приходите на компанията (напитката кока-кола, цигарите с червено-бялата опаковка, iPhone) и очакванията за печалба се градят основно на него.

Защо тези продукти са толкова успешни?

Причините са няколко, смятат от „Уолстрийт Джърнъл”. Почти всички от тези продукти са пазарен лидер в сектора и са произвеждани в невероятни количества. В резултат от това компаниите могат да оказват значителен натиск върху веригата си доставчици, произвеждайки продукта си с най-ниската възможна цена. И да го продават на клиентите на най-високата възможна.

Освен това най-печелившите продукти до голяма степен разчитат на силата на бранда, която може да налага „първокласна” цена и да продава неимоверно.

Друг важен фактор за продуктовия успех е и добрият мениджмънт. Компаниите, които харчат много за пазарни проучвания, развитие, маркетинг или мениджмънт имат по-сигурен дял на пазара, на който се реализират. В същото време те умело контролират разходите. Един продукт не е позициониран добре на пазара, когато не се задържи на него дълго. Добрите лидери знаят това.

На базата на „свежи” данни за представянето на топ 500 на американските компании според актуалния списък на списание „Форчън”, „Уолстрийт Джърнъл” състави списък с най-печелившите продукти на САЩ. Класацията е изложена с уговорката, че измерването на печалбата от конкретни продукти на базата на общата финансова информация за представянето на компаниите е сред най-трудните задачи. Още повече, че голяма част от публичните фирми в Щатите предпочитат да държат тези показатели в тайна. Тази информация е равносилна на търговска тайна.

Въпреки това американското издание се наема със задачата да състави класацията. В нея участват само продукти, на които се дължи основният бизнес успех на компанията производител. Продукти, решаващи за оцеляването на компанията. Носители на основният бранд. Произведени само от публично търгувани американски компании. Според „Уолстрийт Джърнъл” те са:

7. Garmin nüvi. Тази продуктова линия се произвежда от компанията за GPS навигационни устройства Garmin и е допринесла за 40% от приходите й. Garmin е най-големият участник на GPS пазара в САЩ към момента със своя пазарен дял от 50%. Индустрията е потребителска електроника. Приходите от продукта за миналата година: 1,2 млрд. долара.

6. Folgers – брандът най-продавано разтворимо кафе в САЩ. Производителят е J.M. Smucker Company. Тя е отчела приходи от 5,5 млрд. долара през 2012 г., 2,3 млрд. от които са били събрани от продажбата на този продукт. Индустрията е пакетирани хранителни стоки.

5. Enfamil – най-продаваното сухо мляко за кърмачета в САЩ. Произвежда се от Mead Johnson Nutrition Company. Приходите от него през миналата година са били 2,3 млрд. долара. Продуктът е в основата на 59% от продажбите на компанията. Индустрията е хранителни стоки.

4. Coca-Cola. Тя и Diet Coke бяха двете най-популярни газирани напитки в света през 2011 г. Diet Coke наскоро надмина Pepsi и стана втората най-популярна напитка в САЩ. Брандът Coca-Cola е набавил 62% от общите приходи на компанията производител с неговото име през 2012 г. BrandZ твърди, че той е шестият най-скъп бранд в света със стойност от 74,3 млрд. долара.

3. Monster. Известната в САЩ енергийна напитка се произвежда от Monster Beverage Corporation. В 52-те седмици до 24 февруари 2013 г. продажбите й са се покачили с 37,2%. Тя настига основния си конкурент на пазара Red Bull. В този период компанията е продала в САЩ приблизително 1,2 млрд. продукта, брандирани Monster. Тези продукти съставляват 92,3% от приходите на компанията. Индустрията е газирани напитки.

2. Marlboro. Тази марка цигари се продава в САЩ от Altria Group, Inc., а извън САЩ - от Philip Morris International, която Altria сформира преди около 5 години. И двете фирми печелят изключително от продукта. Продажбите на тютюневи изделия на Altria възлизат на 22,8 млрд. долара през миналата година. 85% от продадените й продукти са Marlboro. „Уолстрийт Джърнъл” отбелязва, че производствените разходи на компанията са малки, за сметка на огромните печалби, които тя трупа от продукта си. BrandZ оценява Marlboro като седмият най-скъп бранд в света със стойност от 73,6 млрд. долара.

1. iPhone. До този момент мобилните телефони на Apple са най-успешните й продукти. 80,5 млрд. долара от всичките 125 млрд. долара световни продажби на Apple през 2012 г. се дължат на този продукт. Това го прави най-печелившият в индустрията на компютърния хардуер в САЩ и най-доходоносният спрямо всички останали продукти на публичните компании в Америка. Apple продаде 125 милиона такива телефона през миналата година – 73% повече в сравнение с 2011 г. Всеки iPhone е по-печеливш от всеки iPad – вторият най-успешен продукт на компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ