Страните, които ненавиждат Америка

Страните, които ненавиждат Америка

Международното одобрение на лидерството на САЩ в света се покачи през миналата година. То бе 41% през 2012 г., а през 2013 стана 46%, сочи американската изследователска корпорация със седалище в щата Делауер 24/7 Wall. St. Тя отчита тенденцията за положителна, след като международният рейтинг на САЩ започна стремглаво да пада през 2008 г., след началото на световната финансова криза.

„Въпреки че хората по света са склонни да имат като цяло положително мнение за американското лидерство, гражданите на някои страни и региони имат негативно впечатление за Съединените щати”, сочи 24/7 Wall. St. Нейните автори представят „класация” на страните, които в най-голяма степен ненавиждат САЩ. Данните се основават на последното издание на Американско-глобалния проект за лидерство – партньорство между Средиземноморския международен център в САЩ и „Галъп”.

Списъкът изглежда така:

9.Тунис

8.Иран

7.Словения

6.Египет

5.Ирак

4.Йемен

3.Ливан

2.Пакистан

1.Палестинските територии

Въпреки че някои от държавите в класация с такова заглавие не са трудни за отгатване, има и други, за които се изисква по-задълбочено познаване на историята им, нагласите на народа им и международната обстановка наскоро, за да се предположи, че те „мразят САЩ”.

В Тунис например над половината население ненавижда Щатите, които са финансирали проекти за подпомагане на развитието на демокрация в страната с 400 млн. долара от 2011 г. насам, но безуспешно. Там набират сила ислямските радикали.  

Иран води дългогодишни дипломатически спорове с Америка заради ядрената й програма. Напрежението между двете държави възниква през 1980 г., когато 50 американци са взети за заложници в американското посолство в Техеран. Иран се гневи на наложените й от съюзниците на САЩ икономически санкции, които блокират растежа й.

В Словения 57% от населението не одобрява САЩ, въпреки че е членка на НАТО. Бившата членка на Югославия се отдели през 1992 г. и оттогава опитва да постигне икономически и финансов напредък, макар и трудно. Тя страда от дългогодишна финансова криза. Подобряването на състоянието на индустриите й е изключително скъпо, според „Икономист”. Дългът на страната спрямо БВП нарасна значително от 35% през 2009 г. до 71,5% миналата година.

Революцията в Египет и свалянето на президента Хосни Мубарак през 2011 г. карат огромна част от египтяните да се чувстват все по-объркани и обезверени от политическите обрати и новото статукво в страната.

Йемен е една от страните по света, където САЩ твърди, че има терористична активност. Ливан пък е една от многото държави, които отчитат огромно неодобрение към САЩ – 71%, и са в конфликт с Израел.

Връзките на Пакистан със САЩ се обтегнаха през 2001 г. след терористичните атаки в Ню Йорк. Недълго след тях Америка направи Пакистан своя военна база, откъдето да следи и преследва членовете на „Ал Кайда”. През 2009 г. проучване посочи, че 59% от пакистанците гледат на американците като на хора, които упражняват натиск, сила, тормоз и като „по-голяма заплаха от „Ал Кайда”.

Най-голяма е ненавистта към Америка в Палестинските територии - 80%. Една от причините е дългогодишният им конфликт с Израел, който е международен партньор на САЩ. Освен това „Хамас” – организацията, която управлява Ивицата Газа от 2007 г. насам, е считана от САЩ и Европейския съюз за терористична група.  

Още за списъка може да прочетете в първоизточника тук

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ