Топ 10 на залязващите индустрии в САЩ

 Топ 10 на залязващите индустрии в САЩ

Топ 10 на залязващите индустрии в САЩ

Часовникът тиктака и отброява оставащата част живота на няколко американски индустрии, които в миналото бяха водещи, коментира Business Insider.

Американският бизнес сайт определя класация на най-застрашените от изчезване производства и професии в Щатите през следващото десетилетие. Прави го на базата на данни от доклад на Бюрото за трудова статистика в Щатите.

Според него е най-вероятно до 2022 г. да се свие поне наполовина американската индустрия за производство на облекло. Защо? "Последният път, когато си купувахте дрехи и проверявахте етикетите, на колко от тях беше посочено „Произведено в Америка“? - питат авторите. Работата с текстил и шивачеството са масово изнесени отвъд Океана. Днес това е заетост на 148 000 работници в САЩ. Десетина години напред в бъдещето обаче се очаква този брой да се свие до около 62 300 души. Очакваният спад е 57.9%.

На второ място сред най-залязващите индустрии е посочено производството на продукти от кожа. В следващото десетилетие се очаква то да намалее от 29 400 до 18 500 души, заети с него в САЩ. Повечето от клиентите, които купуват такива продукти, всъщност са извън Америка. Това прави вътрешният пазар на Щатите изключително слаб. Американските производители разчитат на износа си към чужбина, който пък се урежда според търговски споразумения. Очакван спад: 37.1%.

No.3 е производството на съоръжения и оборудване за потребителската електроника. Продуктовите иновации и дизайн в комуникациите все още се случват в САЩ, но нужните части за производството на телевизори, радиоапарати, мобилни телефони и други видове медийни устройства се внасят от чужбинае. Очакваният спад е 28.2% - от 109 500 на 78 600 души, заети в това работно поле.

Четвъртата позиция е отредена за пощенските услуги. Нуждата от тях по целия свят значително намаля след появата на електронната поща и останалите онлайн услуги за обмен на информация. В този бранш служителите и работници ще намалеят с 27.7%.

Пето е производството на компютърни части и чипове за компютърни устройства, което се измества в чужбина. То ще се свие с една четвърт.

С 24.4% се очаква да намалеят работниците в сектора с производство на жици и кабели. Той пострада по време на кризата – фабрики бяха затворени в хода на намаляването на строежите на домове, а сега се свива заради същия фактор, който засяга и други браншове – аутсорсинга.

С 23.2% ще намалеят хората, работещи във вестникарската и печатараска индустрия, посочват още авторите. Причината са обичайните заподозрени – електронните книги, смарфоните, таблетите, компютрите и всепроникването на интернет и дигиталните информационни източници.

Около процент по-малко ще бъде спадът в индустрията с производство на хардуер, използван в автомобилната и мебелна индустрия. Търсенето в тези две области също беше засегнато от рецесията и все още се възстановява. Машините, нужни в сектора, са все по-малко. Същевременно атакува конкуренцията на вносни стоки.

С 21.8% ще намалеят хората, които работят на машини за производство и обработка на текстил. Американските текстилни „мелници“ започнаха да се закриват преди около десетилетие. Много по-евтино излиза на US компаниите за облекло да купуват труд в чужбина, отколкото да плащат на работници у дома.

На десето място в списъка е посочена категорията „Смесено производство“. Става дума за фирми, които произвеждат най-разнообразни стоки, от изкуствени цветя, огледала, чадъри, до мухобойки. Тази индустрия, предлагаща продукти за ежедневието от общо естество анализаторите очакват да намалее с 21.3% в десетилетието, което предстои.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ