Данните от Европа съживиха покупките на евро

Данните от Европа съживиха покупките на евро

Данните от Европа съживиха покупките на евро

Седмицата премина под знака на продажбите на долари, след като икономическите новини продължиха да затвърждават забавянето в САЩ и постепенното възстановяване в Европа. Да се говори с оптимизъм за европейската икономика обаче все още е рано и политиката за вливане на ликвидност тепърва ще даде отражение върху кредитирането и инвестициите.

Засега подобряването на бизнес климата и индустрията са по-скоро следствие на позитивните очаквания и особено на понижението на единната валута. Причината за ръста на еврото от най-ниската му стойност през седмицата от 1.0550 долара стана изненадващото покачване на индустриалното производство с 1.1% на месечна база през февруари. Значението на този показател се засилва от факта, че на годишна база ръстът е 1.6% и в голяма степен е формиран само от подобрението напоследък.

Важно е също така, че четирите най-големи страни отчитат подобрение спрямо януари, включително Испания и Италия, които досега изоставаха значително от Германия. Това е доказателство за цялостното възстановяване на региона и за началото на стабилен икономически растеж. Контрастът с данните от САЩ е изключително силен.

През седмицата имаше само един показател, който надхвърли очакванията на анализаторите, но значението му за инвеститорите по принцип не е голямо и на валутния пазар се върнаха очакванията за забавяне в повишаването на лихвите. Продажбите на дребно в страната растат слабо, но индустрията отбеляза намаление. Това разминаване на новините доведе до ръст на еврото на ниво от 1.08 долара в края на европейската сесия в петък, а плавното поскъпване на валутата подсказва, че покупките ще продължават докато отново се достигне нивото от 1.10 EUR/USD.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ