Данните от Европа съживиха покупките на евро

Данните от Европа съживиха покупките на евро

Седмицата премина под знака на продажбите на долари, след като икономическите новини продължиха да затвърждават забавянето в САЩ и постепенното възстановяване в Европа. Да се говори с оптимизъм за европейската икономика обаче все още е рано и политиката за вливане на ликвидност тепърва ще даде отражение върху кредитирането и инвестициите.

Засега подобряването на бизнес климата и индустрията са по-скоро следствие на позитивните очаквания и особено на понижението на единната валута. Причината за ръста на еврото от най-ниската му стойност през седмицата от 1.0550 долара стана изненадващото покачване на индустриалното производство с 1.1% на месечна база през февруари. Значението на този показател се засилва от факта, че на годишна база ръстът е 1.6% и в голяма степен е формиран само от подобрението напоследък.

Важно е също така, че четирите най-големи страни отчитат подобрение спрямо януари, включително Испания и Италия, които досега изоставаха значително от Германия. Това е доказателство за цялостното възстановяване на региона и за началото на стабилен икономически растеж. Контрастът с данните от САЩ е изключително силен.

През седмицата имаше само един показател, който надхвърли очакванията на анализаторите, но значението му за инвеститорите по принцип не е голямо и на валутния пазар се върнаха очакванията за забавяне в повишаването на лихвите. Продажбите на дребно в страната растат слабо, но индустрията отбеляза намаление. Това разминаване на новините доведе до ръст на еврото на ниво от 1.08 долара в края на европейската сесия в петък, а плавното поскъпване на валутата подсказва, че покупките ще продължават докато отново се достигне нивото от 1.10 EUR/USD.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ