ЕЦБ обмисля нови стимули за Еврозоната

ЕЦБ обмисля нови стимули за Еврозоната

ЕЦБ обмисля нови стимули за Еврозоната

Спокойната търговия на валутния пазар беше прекъсната за кратко от „вербалната“ интервенция на президента на Европейската централна банка Марио Драги. Заседанието на банкерите не донесе изненади, както се очакваше, но инвеститорите разпродадоха единната валута в момента, когато чуха намека за допълнителни стимули в Еврозоната.

В дните преди това еврото се търгуваше спокойно, около 1.09 долара, но загуби над един цент за броени минути. ЕЦБ ще преразгледа политиката си преди заседанието си през март според икономическата ситуация тогава. Това е отговор на значителните разпродажби на акции, след като паниката от Китай се разпространи и в САЩ и Европа.

Икономическият елемент на борсовия спад също присъства, но не в такава степен, че да оправдае още един етап на монетарни стимули. Щатските данни например показаха засилване на процесите на дефлация, което не е изненада предвид поевтиняването на петрола под 30 долара за барел.

В Европа новините не бяха по-благосклонни към притеснените от дефлация централни банкери – бизнесклиматът показва охлаждане на индустрията в големите икономики, но за разлика от САЩ те продължават да отчитат растеж. Евтиното евро се отразява положително на външната търговия и макар в по-слаба степен е фактор за подобрение на икономиките. Китай разочарова отново с данните си за индустрията, а от световния икономически форум в Давос се наложи прогнозата за продължаване на обезценката на валутата.

Очакванията за китайската икономика са все по-негативни, което се отразява на Япония и на много други страни в региона. Еврото се търгуваше в края на европейската сесия в петък около нивото от 1.0820 долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ