Търсенето на 3D принтиране с метали ще нарасне

Търсенето на 3D принтиране с метали ще нарасне

Търсенето на 3D принтиране с метали ще нарасне

 

Интервю с Димо Димов, управител на SolidFill

- Господин Димов, каква е дейността на SolidFill? Какво е мястото на компанията на българския пазар за 3D печат?

- SolidFill е една от първите български компании, изцяло занимаваща се с бързо прототипиране. В това понятие влизат услуги за триизмерен печат, 3D моделиране и проектиране и други техники за скоростно производство на детайли, като вакуумното леене например. Ние сме единствената компания в България, която предлага всички три основни метода за 3D принтиране - FDM, лазерно синтероване (SLS) и стереолитография (SLA).

- Кои са клиентите ви и какво търсят?

- Най-хубавото на технологията 3D принтиране е, че може да намери приложение в почти всички браншове - от фирми за противопожарна техника, през такива за медицински устройства, до производители на решения за окабеляване и телекомуникации. Това, което свързва нашите клиенти, е, че всички те разработват и произвеждат нови хардуерни продукти. Важна стъпка от този процес е прототипирането, където е нашата сила. Един професионалист в своя бранш може да оцени инвестиция от 200-300 лв. за

прототипиране, за да може да избегне загуби от над 20 000 лв. впоследствие. Нашето портфолио от клиенти не се ограничава само до тях - SolidFill работи и с редица рекламни агенции, архитектурни бюра и с компании от филмовата индустрия.

- Кои качества на компанията са най-ценни за клиентите ви?

- Ако трябва да избера три основни качества, които ни отличават, това биха били: Персонално отношение - ние не просто 3D принтираме, ние приемаме всеки един от проектите на клиентите ни като наш собствен и предлагаме помощ във всички етапи - от 3D дизайна до производството на пилотни серии, предназначени за бързо излизане на пазара.

Професионално консултиране - като екип с дългогодишен опит в бранша ние добре познаваме плюсовете и минусите на технологиите, които предлагаме. Например, ако 3D принтирането не се вписва в техническите изисквания или финансовите параметри по даден проект, SolidFill предлага алтернативни технологии на своите клиенти.

Достъпни цени - често това звучи банално, но триизмерният печат е нова технология за нашия пазар и като такава понякога е скъпо удоволствие. За да може да бъде

разпространена в България, трябва да бъде направена достъпна. Точно това се опитваме да постигнем.

- Как виждате бъдещето на 3D принтирането? От кои сектори очаквате най-силен растеж в търсенето на вашите услуги?

- В България развитието на технологията през следващите няколко години ще е добиване на популярност на приложенията є. Нашият пазар върви с няколко години назад спрямо Запада. Тук тепърва очакваме технологията да започне да се прилага по-масово за изработката на прототипи и пилотни серии, а по света вече се използва за производство, медицина, дори мода. Очакваме и търсенето на 3D принтиране с метали да нарасне през следващите години.       

 

Повече за ползваните технологии и услугите на фирмата може да научите от www.solidfill.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ