Adani Enterprises отмени продажбата на акции, след като цената им се срина

Adani Enterprises отмени продажбата на акции, след като цената им се срина

Adani Enterprises отмени продажбата на акции, след като цената им се срина

Индийската компания Adani Enterprises отмени продажбата на акциите, след като цената им се срина в сряда, предаде Би Би Си.

Водещата компания от конгломерата Adani Group потвърди, че 2,5 млрд. долара, събрани от продажбата по-рано тази седмица, ще бъдат върнати на инвеститорите, след като акциите паднаха с 26%.

Стойността на компаниите от групата се срина с 90 млрд. долара, след като американската фирма за инвестиционни проучвания Hindenburg Research отправи обвинения в измама срещу конгломерата.

На този фон основателят на групата Гаутам Адани изпадна от топ 10 на най-богатите хора в света, като според данни на Forbes състоянието му вече възлиза на 74,7 млрд. долара, което го нарежда на 15-та позиция в света. Той беше трети в списъка миналата седмица.

Adani Enterprises има операции в широк спектър от индустрии, включително търговия със стоки, летища, комунални услуги и възобновяема енергия Миналата седмица Hindenburg Research, лоято се специализира в т.нар „къси продажби“ или с други думи залагане срещу цената на акциите на компанията с очакването, че тя ще падне, публикува доклад, който обвинява Адани в „извършването на най-голямата измама в корпоративната история“.

Освен това се твърди, че Adani Group се е занимавала с десетилетия на „нагло“ манипулиране на фондовите пазари и счетоводни измами. В доклада се казва, че нейните компании имат „значителни дългове“, което поставя цялата група на „несигурна финансова основа“

Групата отхвърли обвиненията като злонамерени и неверни, наричайки ги „атака срещу Индия“.

Докладът дойде дни преди планираната публична продажба на акциите на Adani, а във вторник продажбата на акции за 2,5 милиарда долара във водещата компания на групата бе осъществена, въпреки противоречията.

Но акциите се сринаха с 26,7% в сряда, като общият спад на пазарната стойност на групата надхвърли 90 млрд. долара, според данни на Блумбърг.

След затварянето на търговската сесия Adani Group заяви, че компанията ще върне приходите от продажбата на акции поради „безпрецедентната ситуация и текущата нестабилност на пазара“.

„Като се имат предвид тези извънредни обстоятелства, бордът на компанията смята, че продължаването напред по този план не би било морално коректно“, каза Адани.

„Интересът на инвеститорите е от първостепенно значение и следователно, за да ги изолира от всякакви потенциални финансови загуби, бордът реши да не продължи с последваща публична оферта“, добави той.

Адани каза, че балансът на компанията е „много здрав, със силни парични потоци и сигурни активи“

„Имаме безупречен опит в обслужването на нашия дълг. Това решение няма да окаже влияние върху съществуващите ни операции и бъдещи планове, добави той.

Adani Group отвърна на обвиненията срещу нея и каза, че обмисля правни действия срещу Hindenburg Research в САЩ и Индия.

В интервю за вестник Mint, главният финансов директор на групата сравнява Hindenburg Research с генерал Дайър, британският офицер от Бенгалската армия, отговорен за клане, при което биват убити стотици индийци в град Амритсар през 1919 г.

Hindenburg  отговори, че групата опитва да разпали националистически страсти, за да замаскира обвиненията в измама.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ