Adidas възропта срещу дизайна на Black Lives Matter, нарушавал търговската марка с три ивици

Adidas възропта срещу дизайна на Black Lives Matter, нарушавал търговската марка с три ивици

Adidas възропта срещу дизайна на Black Lives Matter, нарушавал търговската марка с три ивици

Гигантът за спортни обувки и облекло Adidas поиска от Службата за търговски марки на САЩ да отхвърли заявление за търговска марка Black Lives Matter, включваща три успоредни ивици, заради риск от подвеждане на клиентите, предава Ройтерс.

В документацията Adidas обяснява, че използва логото си още от 1952 г. и че е придобило "международна слава и огромно обществено признание". Според Adidas дизайнът на Black Lives Matter Global Network Foundation Inc с жълти ивици би създал объркване със собствения им известен знак с три ивици. Компанията се опита да блокира заявлението на групата за използване на дизайна върху стоки, които германският производител на спортни облекла също продава, като ризи, шапки и чанти. 

48 часа след подаването на иска си обаче производителят на спортно облекло Adidas рязко промени мнението си, посочвайки че ще оттегли възражението си срещу заявлението за търговска марка на Black Lives Matter Global Network Foundation възможно най-скоро, информираха от компанията. Източник, близък до Adidas, каза, че бързият обрат е бил предизвикан от опасения, че хората могат да изтълкуват погрешно възражението за търговската марка на Adidas като критика към мисията на Black Lives Matter. 

Глобалната мрежа на Black Lives Matter Foundation е най-известната организация в децентрализираното движение Black Lives Matter, което възникна преди десетилетие, за да протестира срещу полицейското насилие срещу чернокожите. Групата кандидатства за федерална търговска марка през ноември 2020 г., покриваща дизайн на жълти три ивици, който да се използва върху различни продукти, включително дрехи, публикации, чанти, гривни и чаши.

Adidas е завела над 90 дела и е подписала повече от 200 споразумения, свързани с търговската марка с три ивици от 2008 г. насам, според съдебни документи от дело, заведено от компанията срещу модната къща на дизайнера Том Браун. Съдебният състав по това дело реши през януари, че шарките на райета на Том Браун не нарушават правата върху търговската марка на Adidas, припомня Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ