Apple също натисна спирачки, съкрати около 100 служители за наемане на персонал

Apple също натисна спирачки, съкрати около 100 служители за наемане на персонал

Американският технологичен гигант Apple предприе необичаен ход за оптимизиране на работната сила. В рамките на седмица компанията е прекратила договорите на около 100 служители, повечето от които се занимават с подбор и наемане на персонал, съобщи Bloomberg. Съкращенията точно на тези кадри потвърждават, че в най-скъпата компания в света започва забавяне на процеса по наемане на хора, което може дори да е намек то да бъде напълно преустановено в бъдеще за известно време.

Според Bloomberg съкратените са били информирани за прекратяването на договорите им след края на работия ден, а достъпът им до системите на компаниите е бил блокиран веднага. На уволнените беше казано, че съкращенията са направени поради „промени в текущите бизнес нужди на компанията“, както и че ще бъдат подкрепени със заплати и медицински помощи за две седмици, посочва източник на компанията.

 Bloomberg за първи път съобщи миналия месец, че компанията забавя наемането на служители след години на непрекъснато разрастване и набиране на персонал, присъединявайки се към много технологични компании, които също започват да натискат спирачките. Главният изпълнителен директор Тим Кук потвърди по време на конферентния разговор за печалбите на Apple, че компанията ще бъде „по-премерена“ в разходите си, въпреки че продължава да инвестира в някои области. „Ние вярваме в инвестирането през спада“, каза Кук пред анализатори. „И така, ние ще продължим да наемаме хора и да инвестираме в различни области, но ще бъдем по-съзнателни, като признаваме реалностите на околната среда.“, отбеляза той.

Ходът за съкращаване на работници на базирания в Купертино технологичен гигант, в който работят повече от 150 000 души се оценява като крайно изненадващ от редица анализатори. Но той далеч не е сам в предприемането на такава стъпка. През последните месеци Meta Platforms Inc., Tesla Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc. и Oracle Corp. също пристъпиха към съкращаване на работни места.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ