Арбитражен съд потвърждава иск на дъщерно дружество на "Евроинс" в Румъния

Арбитражен съд потвърждава иск на дъщерно дружество на Евроинс в Румъния

Международният арбитражен съд при "Института за международно частно право" взе решение по арбитражното дело, инициирано от  застрахователно дружество (ЗД) "ЕИГ Ре" ЕАД във връзка със сключен презастрахователен договор между него и "Евроинс Румъния Асигураре Реасигураре", което е дъщерно дружество на "Евроинс Иншурънс Груп" АД (ЕИГ). Това съобщиха от "Еврохолд България".

Решението потвърждава изцяло арбитражния иск на "ЕИГ Ре", като потвърждава, че презастрахователният договор е сключен съгласно всички  изисквания на българското законодателство. Съдът потвърждава, че презастрахователният договор е напълно ефективен и не са налице никакви условия за частична и/или пълна нищожност. Съдът решава, че в следствие на законното прекратяване на презастрахователния договор, минималната и депозитната премия е законно задържана от "ЕИГ Ре" ЕАД.

Действията на ръководството на "Евроинс Иншурънс Груп" бяха фокусирани изцяло върху осигуряване на необходимата подкрепа за платежоспособността на "Евроинс Румъния" и презастрахователният договор беше един от ключовите инструменти за това, пише в съобщение на компанията. Настоящето арбитражно решение потвърждава, че предприетите от ръководството на "Евроинс Иншурънс Груп" стъпки са били достатъчни за осигуряване на необходимата подкрепа за дъщерното дружество на групата в Румъния. То потвърждава също така, че причините за отнемането на лиценза на "Евроинс Румъния на 17 март 2023 г. са свързани със спорните действия на предходното ръководство на румънския Орган за финансов надзор (ASF), които доведоха до значителни негативни ефекти върху правата на всички застраховани лица, посочват още от "Евроинс".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ