„Арсенал“ ще прави соларен парк

„Арсенал“  ще прави соларен парк

„Арсенал“ ще прави соларен парк

Соларен /фотоволтаичен/ парк за собствени нужди планират да изградят от ръководството на казанлъшкия завод "Арсенал". Това съобщи пред БНР директорът на оръжейницата инж. Николай Ибушев. "Причината е че електрическата енергия стои като сериозна компонента в стойността на нашата продукция", обясни той.

По изчисления на проектантите 32 мегавата мощност ще бъдат достатъчни за снабдяване в рамките на работния ден на предприятието при хубаво време, уточни инж. Ибушев и съобщи, че са заделени 280 дка площ за изграждане на соларния парк, на който ще бъдат монтирани около 45 хиляди панела.

Инвестицията ориентировъчно няма да е по-малко от 10 млн. евро. "Още не са завършени плащанията на всички компоненти", поясни инж. Ибушев и допълни, че вероятният срок да бъдат пуснати поне някои компоненти е около Нова година. "Инвестиция във ВЕИ няма да реши евентуален проблем с недостиг на газ или скъпа цена на синьото гориво и зимата ще трябва да се купува и газ, основно за отопление", каза инж. Николай Ибушев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ