"Лукойл Нефтохим Бургас": Нямаме задължения към хазната, плащаме в срок всички предвидени от закона данъци

Лукойл Нефтохим Бургас: Нямаме задължения към хазната, плащаме в срок всички предвидени от закона данъци

"Лукойл Нефтохим Бургас": Нямаме задължения към хазната, плащаме в срок всички предвидени от закона данъци

Плащаме всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България, заявиха от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД в позиция, разпространена до медиите късно следобед днес.

"Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че Дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ и всички законно дължими плащания се извършват в срок. Твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Дружеството си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства", се казва още в прессъобщението.

Междувременно спорът между управляващите по казуса "Лукойл" се задълбочи днес. ПП-ДБ се противопоставиха на предложението на ГЕРБ-СДС да се проведе извънредно заседание на парламента в петък. Двете формации влязоха в спор и дали е възможно цената на горивата за потребителите да се намали със 73 стотинки в рамките на нов обрат и поредни взаимни обвинения между некоалиционните партньори.

Това се случва само ден след срещата, на която трите парламентарни групи, подкрепящи правителството, като че ли се разбраха срещу отказа на ГЕРБ-СДС и ДПС от предложението за прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол от "Лукойл" да внесат близо 1,5 милиарда лева задължения в хазната, с които да се плащат отстъпки от цената на бензина, съобщава БНР. 

Днес от ПП-ДБ се обявиха срещу провеждане на извънредно заседание на парламента в петък за обсъждане на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката с мотива, че два дни преди местния вот парламентарната трибуна ще се използва за предизборни спекулации. Атанас Атанасов, председател на групата на ПП-ДБ, заяви:

"Това прекъсване на работата на Народното събрание за периода на предизборната кампания беше по предложение на господин Бойко Борисов и ние приехме като много основателен аргумента, че не би трябвало да се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания и за спекулации. Затова призоваваме господин Росен Желязков, председател на Народното събрание, да не насрочва извънредно заседание. Няма никаква пречка това нещо да се случи един ден след втория тур на местните избори".

Според Делян Добрев от ГЕРБ-СДС това бламиране на парламентарно заседание показва, че "хранилката на "Лукойл" е по-голяма, отколкото те са предполагали":

"От това заседание ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката. Още нещо, дневният ред в петък няма да бъде с една точка само отхвърляне на ветото, а ще бъде с две точки. Другата точка ще касае 100% отмяната на режима на 100% съхраняване на горивата в България и евентуално текстове за разпореждане на петролните бази от страна на държавния резерв".

Според другия съпредседател на групата на ПП-ДБ Кирил Петков, предложенията за законови промени са писани на коляно и рискуват да се предизвика криза:

"Не можем сега, само защото имаме избори след няколко дни, да се опитваме на коляно да написваме тези закони. Между другото в тези текстове нямаше нищо за никакви 73 стотинки, а това ясно искам да кажа и вчера беше донякъде и пример как популизмът преди изборите може да даде грешна информация на българските граждани".

Делян Добрев защити предложенията и припомни, че тъкмо в Закона за енергетиката е записано, че до 31 октомври правителството е трябвало да изготви механизъм за изплащане на компенсациите въз основа на получаваните по 3 милиона лева на ден от "Лукойл" за Фонда за енергийна сигурност.

"Кирил Петков се е объркал за много неща. Той се е объркал за това, че няма текстове за 73 стотинки и те са гласувани, включително от Кирил Петков още преди 3 седмици. Всеки ден, в който ние не отхвърляме ветото, подарява на "Лукойл" 3 милиона лева".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ