Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“

Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“

Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“

Компанията, собственост на най-богатия човек в Азия Гаутам Адани, отвърна на доклад от продавач на късо, който обвинява фирмата в „нагло“ манипулиране на борсовите пазари и счетоводни измами, предаде Би Би Си.

Adani Group, основана от Гаутам Адани, нарече доклада на американска инвестиционна фирма „злонамерен“ и „селективна дезинформация“.

Групата загуби почти 11 милиарда долара пазарна капитализация, след като проучването беше публикувано в сряда.

Сега фирмата обмисля правни действия срещу Hindenburg Research в Ню Йорк.

Adani Group е една от най-големите компании в Индия и има операции в широк спектър от индустрии, включително търговия със стоки, летища, комунални услуги и възобновяема енергия. Тя е ръководена от индийския милиардер Гуатам Адани, който е четвъртият най-богат човек в света, според данни на Forbes.

Hindenburg Research е фирма за инвестиционни проучвания, която се специализира в т.нар „къси продажби“ или с други думи залагане срещу цената на акциите на компанията с очакването, че тя ще падне.

В доклада си Hindenburg обвини Адани в „най-голямата измама в корпоративната история“. Това стана дни преди планираната публична продажба на акции на Adani Group.

Докладът поставя под въпрос собствеността на Adani Group върху компании в офшорни данъчни убежища като Мавриций и Карибите. Той също така твърди, че компаниите на Adani имат „значителни дългове“, което поставя цялата група на „несигурна финансова основа“.

В четвъртък Adani Group заяви, че обмисля действия срещу Hindenburg Research в САЩ и Индия.

„Нестабилността на индийските фондови пазари, създадена от доклада, предизвиква голяма загриженост и доведе до нежелано страдание за индийските граждани“, каза ръководителят на правния екип на Adani Group Джатин Джалундвала.

„Ясно е, че докладът и неговото необосновано съдържание са предназначени да имат вреден ефект върху стойността на акциите на компаниите от Adani Group, тъй като Hindenburg Research, по тяхно собствено признание, е в позиция да се възползва от спада на акциите на Adani“, добави той.

В четвъртък Hindenburg отговори на коментарите на Adani, като каза, че фирмата не е адресирала „нито един съществен въпрос, повдигнат от докалда“.

Компанията за инвестиционни проучвания каза още, че стои зад доклада си и ще „приветства“ правни действия, тъй като всеки иск срещу нея би бил „неоснователен“.

Политически реакции

Опозиционни политици, които отдавна твърдят, че Адани се е облагодетелствал поради близостта си с индийския премиер Нарендра Моди, бързо реагираха на доклада.

„Като се има предвид, че има задълбочено проучване, което е публично достояние, важно е правителството на Индия да вземе под внимание повдигнатите обвинения“, написа в Twitter Приянка Чатурведи, член на парламента и лидер на партията „Шив Сена“.

Друг популярен южноиндийски политик - К. Т. Рамарао, призова индийските разследващи агенции и пазарния регулатор да започнат разследване на операциите на Adani Group.

Според експерти обаче е малко вероятно регулаторите да предприемат каквито и да било действия.

„Съветът за сигурност и обмен на Индия (който регулира лиснатите в Индия компании) ще действа само ако има изпратена конкретна жалба до него. А в този случай няма“, каза Шрирам Субраманиам, основател и управляващ директор на InGovern Research , консултантска фирма, която съветва инвеститорите по въпроси на управлението.

„В доклада има много твърдения, които са били обект на регулаторен контрол в миналото“, добави той.

Въпреки че изглежда, че плановете на Adani Group са да продължи с публичната си продажба на акции на стойност 2,4 млрд. долара в петък, твърденията в доклада могат да отблъснат някои инвеститори, каза Амбареш Балига, анализатор на финансовите пазари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ