Tencent ще продава новите VR очилата на Meta в Китай

Tencent ще продава новите VR очилата на Meta в Китай

Tencent ще продава новите VR очилата на Meta в Китай

Компанията Tencent,  която е най-големият играч на световния пазар на видеоигри, ще стане изключителен дистрибутор на новите, по-евтини очила за виртуална реалност (VR) на  Meta в Китай. Това съобщава The Wall Street Journal, като се позовава на информирани източници.

Според предварителното споразумение между компаниите Tencent ще започне да продава очила в края на 2024 г. Устройствата ще се продават и извън Китай.

Meta ще получи по-голям дял от приходите от продажбата на самите устройства, докато Tencent ще получи по-голям дял от приходите от продажбата на свързани услуги и съдържание, включително игри и абонаменти за софтуер.

Потребителите на очилата ще имат достъп до игри и други приложения, пуснати от Tencent.

Не е ясно дали китайската компания ще трябва да получи официално разрешение от властите, за да пусне тези устройства на пазара в страната и да продава VR съдържание на техните потребители, тъй като дейностите, свързани с виртуалната реалност в Китай, все още не се регулират от никакви правила. WSJ обаче отбелязва рисковете за партньорите поради по-строгото регулиране на пазара на видеоигри и друго цифрово съдържание в страната.

Сделката между Tencent и Meta не е окончателна, условията й могат да се променят, подчертава вестникът. Преговорите между страните са продължили около година.

Известно е, че Meta планира да използва по-евтини лещи в новите шлемове, отколкото в последния си модел - Quest 3, докато графичният процесор ще бъде по-добър, отколкото в Quest 2. Според източници на изданието американската компания проучва възможността за поевтиняване на някои компоненти на фона на нарастващите разходи.

Засега в КНР не се продават официално шлемове на Meta. През 2009 г. Пекин блокира социалната мрежа Faceboo. Нейната платформа Instagram и месинджърът WhatsApp също остават блокирани. В същото време компанията получава приходи от китайски рекламодатели.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ