Определиха най-актуалния цвят на 2015 година

Както всяка друга година, компанията Pantone Color Institute определи кой ще е най-актуалният цвят на идващата, 2015 година.

Нюансът хит на годината се избира чрез специална анкета сред експертите на компанията, които сега са на мнение, че най-модно ще е топлото съчетание на бордо и кафяво, известно като „марсала”.

Господстващият цвят нат 2015 г., по мнението на Pantone Color Institute се родее по име с прочутия сорт десертно вино от Сицилия. „Марсала въплъщава удоволствието от вкусен обед, а неговата червено-кафява основа излъчва изисканост и естественост.”, мотивира избора си Pantone.

Отенъкът „марсала” въплъщава увереност и стабилност, като едновременно с това привлича обгръщаща топлина, коментира и изпълнителният директор на на Института по цветовете Леатрис Айсман.

Pantone се занимава с изследвания в определянето на най-актуалните цветове от 2000 година. Към препоръките на колористите експерти се придържат модните специалисти, професионалистите в сферата на козметологията, промишления, графичния и интериорния дизайн.

За да изберат Цвета на годината в Pantone анализират различни тенденции и явления сред които дори новости  киноиндустрията, колекции от произведения на изкуствата, популярни туристически дестинации, социални и икономически събития. Крайният резултат е цвят, който, по мнението на експертите изразява доминиращите настроения и възгледи на потребителите. За миналата година най-актуален по версията на Pantone бе „Сияеща орхидея", през 2013 – изумруденият, а през 2012  - „Мандариново танго.”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ