Култура

Диалог между звук и цвят в "Червената точка"

Диалог между звук и цвят в "Червената точка"

Джими Хендрикс е „виждал“ музиката в цветове – факт, който вдъхновява германският художник Йоахим Хирлинг. Негови творби, подчинени на теорията за съотвествието между тон и цвят гостуват на откритата снощи съвместна изложба с българския му колега Велин Динев в столичната галерия „Червената точка” на ул. „Дякон Игнатий” 19.

Замислени като цялостна композиция, платната на Йоахим образуват акорди, подчинени на теорията за съответствието между тон и цвят. Картините му, вдъхновени от музикални тонове са рисувани специално за изложбата в „Червената точка”. „Не трябва да забравяме, че тук е земята на Орфей”, сподели Йоахим по повод на своето представяне в София. Той намира съответния цвят на определен тон или  полутон от октавата и го разработва визуално, варирайки в няколко стъпки нагоре и надолу  по октавата, съответно от палитрата на цвета. В 12 от картините Йоахим Хирлинг е разработил полутоновете в съответен на тях цвят, постигайки игра на въображението.

Впечатляваща експресивност и свежест на изказа показва и другият, представен в галерията творец – 77-годишният български художник Велин Динев.

„Велин не остана в годините на своята младост и точно затова звучи изключително съвременно”, коментира галеристът Даниел Мирчев мотива за поканата си към сливенския творец художник.

Съвместната изложба на Велин Динев и Йоахим Хирлинг под надслов „Звукопростраство” ще остане в „Червената точка” до 23 февруари.