„Походът на книгите” тръгва за четвърти път

„Походът на книгите” тръгва за четвърти път

„Походът на книгите” тръгва за четвърти път

За четвърта поредна година ще проведе „Походът на книгите”. Инициативата, целяща да ограмоти и стимулира четенето сред децата, ще започне на 2 април, когато се чества Международния ден на детската книгата и ще приключи на 23 април – Световният ден на книгата и авторското право.

Тази година, за пръв път, „посланици” на кампанията ще са само български писатели и поети. Те ще гостуват в 12 детски градини и 15 училища в София и заедно с децата ще прочетат откъси от любимите си детски книги. През първата седмица в кампанията ще се включат – Белослава Димитрова, Благовеста Пугьова, Иван Христов, Кристин Димитрова, Петя Кокудева, Радостина Николова, Радослав Чичев и Теодора Димова.

Инициативата „Походът на книгите” е провокирана от редици негативни тенденции, отразени в различни изследвания през последните години.  Проучване на PISA в областта на средното образование от 2012 г. посочва, че в България близо 50 % от 15-годишните са  функционално неграмотни, с което страната ни заема едно от последните места в авторитетното изследване. България е една от европейските държави с най-малък брой книги на глава от населението. Според друго изследване на читателските практики у нас за 2009-2010 г., проведено от Алфа Рисърч и Академична лига за Югоизточна Европа, близо 29% от хората не са чели никога или са прочели до 10 книги през живота си.

Подобни кампании имат своите международни модели в страни, чиито показатели са много по-добри от българските. Някои примери са германските „Възрастни четат на деца”, „Крос за четенето”, или холандските януарски седмици, в които известени личности четат на деца, или популярните поредици във Великобритания, в които спортисти четат любимите си детски книги.

До момента в „Походът на книгите” са участвали над 150 детски градини и училища и близо 200 известни личности, сред които актьори, музиканти, режисьори, политици, спортисти, журналисти и др.

Всяка детска градина и училище, станали част от Кампанията се превръща в „Крепост на книгата”, със заслуги към каузата за стимулиране на четенето сред децата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила