Прозрението на Гейтс

Прозрението на Гейтс

Прозрението на Гейтс

Има нещо, което Бил Гейтс е разбрал незабавно преди години, а на Стив Джобс е отнело 20 години, за да го проумее, разкрива в интригуващ материал Business Insider. 

Гейтс може и да закъсня в бизнес играта със смартфоните, но по-бързо от връстниците си на времето е осъзнал важността на платформата, като технологична единица, и на екосистемата. 

Според  “Strategy Rules”, книга, издадена в САЩ от двама известни професори по бизнес специалности - Дейвид Йофий и Майкъл Кусумано, способността на Гейтс по-бързо да прозре стойността на "платформата, която ще преобърне индустриите", вместо да вижда само колко е ценен отделният продукт за човека, е причината той да е бил най-успешният от поколението си технологични предприемачи и водещ на пазара на компютри с години. Гейтс разбира незабавно каква стойност биха могли да имат платформите за бизнеса, във времена, когато те са били прототипи и абстрактни машини, привидна предприемаческа авантюра. 

"Бил Гейтс разбира това (стойността им - б.р.) веднага. На Анди Гроув са били необходими 10 години, за да я прозре, а на Стив Джобс - 20", коментира пред "Ню Йорк Таймс" Йофий. Анди Гроув е инженер от унгарски произход и американски бизнесмен - един от първите служители на Intel. Пионер е в разработването на чипове. 

Професорите-автори на книгата смятат, че Гейтс е имал наум през цялото време идеята, че технологията му може да се използва от бизнеса, докато развивал операционната система Windows. По същото време външни разработчици са получили от него възможност да създават софтуерни приложения върху нея. Като е позволил това, Гейтс е дал възможност на Windows да стане масивна софтуерна екосистема, която ще помогне на много, различни видове фирми и така ще доминира пазара като цяло с години. 

Бившият изпълнителен директор на Intel, Анди Гроув, е прозрял зараждането на тази революция. Затова скоро е започнал да произвежда микропроцесори, които се използвали от множество индустрии. 

Стив Джобс, от своя страна, винаги бил фокусиран в работата си върху това да създава красиви продукти. Той не държал да има много бизнес партньори и да създава система за сътрудничество, както правил Гейтс. Действал, сякаш ще бъде самодостатъчен, за да бъде винаги водещ - чрез уникалността, която предлага. И така било до 2003 г., когато Джобс осъзнал, че не е прав и пуснал музикалната услуга на Apple - iTunes да работи в Windows устройства, за да могат и потребителите на PC да започнат да ползват iPod на компютрите си. На по-късен етап, въпреки че първоначално iPhone нямало да работи с приложения, разработени от трети страни, директорите на Apple убедили Джобс, че трябва да се отвори за сътрудничество и да открие операционната система на телефона за външни разработчици, които да я обогатяват със свои приложения. Защото когато бизнесите се съюзяват, продуктите стават печеливши. Джобс се съгласил през 2008 г. 

Професорите отбелязват, че мисленето в стила на младия Гейтс може да бъде разпознато и в постъпките на други съвременни технологични лидери като Лари Пейдж от Google, Марк Зукърбърг от Facebook, Джеф Безос от Amazon, Хуатенг Ма от Tencent. Всички те имат дълбоко разбиране за "платформеното мислене". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ