Коя е най-богатата жена в света

Коя е най-богатата жена в света

Коя е най-богатата жена в света

Най-богатата жена в света, според американското сп. „Форбс“, не е тв водещата Опра Уинфри, британската кралица Елизабет II или дамата, която управлява империята L'Oreal, Лилиан Бетанкур. Тя е сравнително непозната за света жена, магнат, начело на колосален минен бизнес в Австралия. Джина Райнхарт. Нейната история разказва BBC.

Запитана веднъж да обобщи концепцията си за красотата, тя не споменава перлите. Нито пейзажът в цвят охра на нейната любима, красива и особено незабравима за нея самата земя в Пилбара в северната част на Австралия, където развива бизнеса си. Вместо това, говори за търговската стока, която прави нея и семейството й изключително богати. И за огромната дупка в земята, създадена заради минния добив. "Красотата е желязна мина", казва тя и след това медиите неведнъж цитират това нейно изречение.

Баща й, Ланг Хенкок, открива едни от най-големите запаси на желязо в света през 50-те години на миналия век. По това време експортът на желязна руда в Австралия е забранен, защото заради него се смята, че се изхабява една от най-оскъдните природни дадености на страната.

Днес семейство Хенкок не смята, че само то единствено се е облагодетелствало от откритието. Според членовете му, цяла Австралия е спечелила. Затова, според него, всички австралийци трябва да изпитват благодарност към него и респект. Тези призиви на фамилията се дължат на дългогодишното й негодувание от това, че традиционният австралийски елит от източния бряг "не прознава приноса му към икономическото развитие на Австралия". Наред с националните медии.

Със състояние от 29 млрд. австралийски долара или 29,3 млрд. американски долара, Джина Райнхарт в последните години стана от най-богатата австралийка, най-богатата жена в Азия, след което оглави класацията на дамите милиардери на планетата.

Тя ненавижда да я наричат наследничка на минна империя, защото нарича себе си "самоизградила се бизнесдама", която е отвела към печалба компанията на баща си след смъртта му през 1992 г.

От световна гледна точка, нарастващото й богатство илюстрира промяната в икономическата активност от Запада към Изтока. От австралийска перспектива, тя въплъщава прехода от Изтока към Запада. Преди време в страната й са най-богати медийните магнати като Кери Пакър. Сега е Джина - представител на минната индустрия, която печели от захранването на бума в Китай с природен ресурс от Австралия.

Райнхарт стана едновременно магнат и медиен собственик, затова предизвика изключително внимание в родината си. Освен интересите й към желязната руда тя е любопитна и към бизнеса на медиите. Сега притежава австралийския Канал 10 – една от трите водещи търговски телевизии в страната. Освен това е едниственият, най-голям собственик на дял от най-голямата вестникарска група в Австралия - Firefax Media, въпреки че намали дела си през миналата седмица. Групата издава едни от най-влиятелните вестници в Австралия - Sydney Morning Herald, Melbourne Age и Australian Financial Review. Някои от наблюдателите в страната се шегуват, че Sydney Morning Herald може да стане Sydney Mining Herald. Редакционният екип обаче остстоява правата си на независимост.

За Джина Райнхарт компанията е нейният живот. Известна е с работния си режим 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата в полза на Hancock Prospecting. Не се интересува от изкуство, конни надбягвания и частни самолети. От край време се говори за вражди в семейството й. Сред личните й противници са били баща й, бизнес партньорът й, първият й съпруг, филипинската й мащеха и сега – три от децата й. Известна е с това, че лесно се обижда. Споровете й често приключват в съда.

На фона на всичко това е логично, че един от идолите й е британската „желязна лейди“ - премиерът Маргарет Тачър, с която тя обядва веднъж през 1977 г. След това Джина променя стила си на обличане в бизнес консервативен, посещава фризьор и сменя прическата си. Започва да носи повече грим.

Друг сред интелектуалните й герои е икономиста Милтън Фрийдман. Политическите й убеждения са като тези на баща й, на краницата между консерватизма и либерализма. Силен скептик е по отношение на промените в климата.

Бащата на Джина оказва Ланг Хенкок оказва голямо влияние върху неяБащата на Джина оказва Ланг Хенкок оказва голямо влияние върху нея

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ