25 любопитни факти за кралете

25 любопитни факти за кралете

25 любопитни факти за кралете

В едно царство, в едно господарство...От край време монарсите са в центъра на любопитството, герои в народния летопис, митологията и приказния епос. Това не е случайно - короната крие много тайни. Някои тъмни, други - прелюбопитни. Сайтът fish4brain повдига леко завесата за част от тях.

1. Химик предложил на Луи XIV биологично оръжие. Царят отхвърлил предложението, но заплатил добре на химика, за да не предлага на друг изобретението си.

2. Когато бил на 16, крал Хенри V бил ранен по време на битка със стрела в лицето. Той предпочел да продължи да се бие, вместо да опетни репутацията си.

3. Японският император Акихито е единственият съвременен управляващ монарх, който носи титлата "император".

4. Когато Наполеон III бил поканен на вечеря от краля на Сиам,  на него дали златни прибори, а кралят на Сиам ползвал алуминиеви. По това време алуминият е струвал много повече от златото.

5. Полският крал Август II, известен с прозвището "Силния", можел да строши подкова с голи ръце. Любимият му спорт бил "хвърляне на лисица" и се играел точно така, както звучи.

6. За разлика от други системи за писане, корейската система е изкуствено въведена, благодарение на усилията на крал Седжонг Велики през 1443 г.

7. Лекарят на Крал Джордж V му дал смъртоносна доза морфин, изчислена така, че за смъртта му да пише в престижните сутрешните вестници, а не във вечерните.

8. Като председател на Франция съ-регента-принц Андора е единствения демократично избран монарх.

9. Персийският цар Дарий III предлага на Александър Велики половината си царство, за да се избегне по-нататъшна война. Александър отказа и продължава пътя си през Персия.

10. Когато Ганди идва на срещата с краля на Англия само по препаска, бил попитан, дали не се чувства гол. На което Ганди отговаря, че кралят носи дрехи, достатъчни за двама.

11. Френският офицер Жан Бернадот  бил така добър с шведските войници, че шведите са решили да го направят свой цар. Оттогава династията Бернадот оглавява Швеция.

12. През 1140 г. крал Конрад III превзема крепостта Вейбертрой и обявява, че жените могат да напуснат спокойно замъка с всичко, което могат да носят на гърба си. Жените напуснали, носейки своите мъже на гърбовете си. Кралят останал верен на думата си, и ги пуснал.

13. Много френски и британски крале имали извънбрачни връзки. Деца от тези връзки се наричали "кралски копелета" и често получавали земя и пари.

14. Кралят на Франция Жан II бил затворник на британците. Те му позволили да се върне във Франция, за да събере откуп, оставяйки сина си за заложник. Въпреки че синът му успява да избяга, кралят се връща в Англия, за да се демонстрира "добросъвестност и истинската кралска чест."

15. Попаднал в плен, гръцкият крал Митридат VI се опитал да се отрови, но не успял. Факт е, че по време на царуването си, той умишлено си изградил имунитет към отровата като взимал отрова на малки порции, страхувайки се, че някой от приближените му може да го убие по този начин.

16. По време на посещението си в Южна Африка през 1947 г., крал Джордж VI бил шокиран от това, че му казали да се ръкува само с бели хора. Той дори нарекъл бодигардовете си "Гестапо."

17. Мария Летиция Рамолино е известна като "майката на царете." Сред децата й са Наполеон - император на Франция, Жозеф Бонапарт- крал на Испания и Луи Бонапарт - крал на Холандия.

18. Управляващият в момента крал на Норвегия Харалд V дал обет, че ще остане ерген, ако не може да се ожени за Соня Харалдсен, дъщеря на търговец на дрехи. В резултат на това тя става кралица.

19. Веднъж по време на битка, уплашен рибар ударил с гребло по главата краля на Хавай Камехамеха. В отговор кралят не направил нищо друго освен да запази живота на рибаря. Издал дори "закон на разцепеното гребло." Този закон все още е в сила в Хавай и защитава цивилното население по време на война.

20. Технологията Bluetooth е в чест на Харалд I Синезъб, крал на Дания и Норвегия. Той е обединил двете кралства, както Bluetooth е проектиран да свързва безжичните устройства.

21. Когато египтолози осъзнали, че мумията на Рамзес II се руши, те я изпратили в Париж да бъде изследвана. На египетския фараон бил издаден паспорт, в които той е обозначен като "Крал (покойник)".

22. Кралят на Спарта Леонид е на 60 години, когато се бие с Ксеркс.

23. Кралят на Норвегия Олаф V често използвал обществен транспорт, за което си спечелва прозвището folkekonge, т.е. "Крал на народа".

24. Английският крал Джордж I не е говорил английски, тъй като е родом от Германия. На трона на Англия не е можел да седне католик и Джордж се възкачва като най-близкият протестантски роднина на кралицата.

25. Кралят на Франция Карл VI бил убеден, че тялото му е направено от стъкло.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ