Цветът на храната влияе на тонуса

Цветът на храната влияе на тонуса

Цветът на храната влияе на тонуса

Цветът на храната влияе на настроението, самочувствието и жизнения тонус, казват европейски учени, провели интересен експеримент. Те поканили доброволци на трапеза с апетитни ястия, но веднага след сервирането променили цвета на съдържанието в чиниите с помощта на специално осветление. 

Така, зеленият грах заприличал на червен хайвер, месото придобило сив отенък, млякото станало виолетово. Повечето от доброволците не намерили сили да се докоснат до блюдата. Тези, които все пак се решили, почувствали непосредствено след това силно прилошаване.

След като установил негативите от връзката между цвета на храната и общото самочувствие, експериментът продължил с търсене на ползите. Така било открито, че ако човек иска да повиши жизнения си тонус, трябва да наблегне на продукти с червен цвят.

Те също така помагат да се освободим от натрупани през деня негативни емоции, лошо настроение и депресиращи мисли. Зелената храна също помага да се избавим от негативни емоции, нормализира кръвното налягане, намалява стреса и подобрява зрението.

Сервирането в съдове в топли тонове (жълто, оранжево, червено) повишава апетита и подобрява усвояването на хранителните вещества, установили още учените. И обратното – искате ли да отслабнете, използвайте чинии в тъмни тонове – тъмносиньо, черно, и се хранете на слабо осветление, съветват учените.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ