Честит рожден ден на Алис Купър!

Честит рожден ден на Алис Купър!

Честит рожден ден на Алис Купър!

Днес Винсънт Деймън Фурние, по-известен като Алис Купър, навършва почетните 64 години. Рокерът се ражда през 1948 г. в Детройт, САЩ, в семейството на... свещеник. Духовното възпитание обаче не пречи на младежа да израсне като истински бунтар. На 17-годишна възраст той създава първата си банда на име „Иъруигс”, които после променят името си съответно на „Дъ Спайдърс” и „Дъ Нац”, докато накрая се спират на вече легендарното „Алис Купър”.

Слуховете за произхода на името са различни. Според един то е било измислено по време на спиритически сеанс с участието на членовете на бандата. Според друг е име на жена, изгорена на клада като вещица. Най-вероятно обаче музикантите са се спрели на привидно невинното звучене на „Алис Купър”, за да подчертаят зловещия елемент на музиката и шоуто, с които станаха легендарни.

Големият пробив на „Алис Купър” идва през 1969 г., когато Франк Запа ги чува в прочутия лосанджелиски клуб „Уиски а Го-Го” и ги привлича към звукозаписната си компания. Третият им албум – „Обичай го до смърт”, излязъл през 1971 г. под лейбъла на „Уорнър Брос”, ги прави световноизвестни. Оригиналната банда се разпада през 1975, когато вокалистът официално сменя името си на Алис Купър и тръгва да превзема света соло.

И наистина, дотогава световната сцена не е виждала нищо подобно. Размазан черен грим на очите, душераздирателен саунд и морбидно шоу на сцената, в което рокерът „пие” кръвта на живи кокошки и изпълнява сатанински ритуали. Пропагандната машина от соцлагера редовно използва името му като синоним на западната упадъчност и развален морал. Скандалът обаче единствено помага за популяризирането на качествения рок на Купър, с който той остава в сърцата на феновете си и до днес. Алис Купър продължава активно да прави музика и да организира турнета за радост на рокманиаците по света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ