10 сценария за бъдещето на света

10 сценария за бъдещето на света

10 сценария за бъдещето на света

Глобалната бизнес и технологична инициатива FutureWorld разработи серия от смели сценарии за бъдещето на света след 2020 г., предназначени да предизвикат мащабни дебати за въздействието на бизнеса, властта и обществото.

Основателят и автор на FutureWorld Волфганг Грулке казва: "Ние виждаме света след 2020 г., която е най-конкурентната година. Това е един свят, в който поемането на рискове ще е по-безопасно, отколкото да не правите нищо. Много малко организации се подготвят за едно радикално бъдеще. В реалността на живота бъдещето никога не е спешно - безстрашните лидери го правят такова".

Ето какъв ще бъде света според визионерите от FutureWorld през 2020 г.

1. Краят на продуктите и производството. В свят, където материалните продукти все още ще са необходими, 25% от тях ще бъдат произвеждани на 3D принтери. Например, поглеждате в сайта на Джими Чу и си „принтирате“нов чифт обувки.

2. Преоткриване на търговията и професионалните услуги. 75% от всички пордажби на дребно ще се извършват онлайн. Моловете ще станат забавление за богатите. Компаниите в сферата на услугите ще трябва да се преструктурират в новата среда.

3. Бизнес на цифрова основа. Всичко, което може, ще бъде автоматизирано. Клиентите масово ще минат на самообслужване. 90% от бизнеса ще е онлайн. Услугите ще бъдат в ръцете на тези, които ги познават най-добре – клиентите.

4. 100 ще е новото 60. Био и нанотехнологиите са предизвикали революция в здравеопазването и профилактика на заболяванията. Тези, които ще живеят до 200 години през 2020 г. вече ще са родени. Сега там се говори за живот след 500.

5. Третата революция на младежта. Възрастта и опитът вече не се равняват на власт. Младежите са ангажирани в борба с най-големите престъпления (предимно електронни), те се борят във виртуални войни и управляват най-сложните инвестиционни портфейли.

6. Всеки е свързан и това е основно човешко право. Висококачественото дигитално образование е достъпно за всички. Всички могат да бъдат свързани чрез мобилни устройства безплатно и това е основно човешко право. Няма причина да не бъдеш част от хипер свързаният свят – освен ако не искаш.

7. Нищо не е забравено. Всичко може да бъде проверено в Google. Всичко, което правим в бизнеса и в личния си живот, се съхранява в облака и може да бъде намерено по всяко време, навсякъде и на всяко устройство.

8. Размерът няма значение. ДА бъдеш онлайн ще бъде от определящо значение. След 2020 г. дори най-малкият бизнес има достъп до почти неограничена изчислителна мощност и усъвършенстван софтуер в облака. Новите конкуренти  обръщат старите индустрии с главата надолу.

9. Зад „Зеленото“. Еко войните поляризират света. След 2020 г. битката на реалността срещу морала и принципите ще стане много по-сложна. Бившият богат западен свят ще изостава спрямо източните страни, които използват зелената енергия прагматично и с бизнес подход. Водата е новият голям дефицит, но и  новите възможности.

10. Открито лидерство. Лидерите са се научили да процъфтяват в един открит и прозрачен свят, отвъд лукса, йерархията и контрола.Те разбират бъдещето и миналото.Те свързват мечтите си в мрежа, и вдъхновяват последователите си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ