14 факта за кармата, които може би не знаете

14 факта за кармата, които може би не знаете

14 факта за кармата, които може би не знаете

„Каквото посееш, това ще пожънеш” – това е най-простото определение за кармата и начинът, по който повечето хора обясняват реакциите си, когато се сблъскат с неприятно преживяване. Кармата е еквивалент на Третия закон на Нютон, който гласи, че „всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие”.

Както може би знаете, кармата е пряко свързана с прераждането. Има хиляди документирани случаи на прераждане, като най-всеобхватното проучване по темата е на Д-р Иън Стивънсън и колегите му от University of Virginia – то се състои от 2500 случая. В около 1200 от тях, спомените от предишните животи на деца могат да бъдат напълно обективно и научно обосновани.

Ето и някои интересни, но малко известни факти за кармата:

1. Кармата НЕ е наказание.

Тя съществува, за да се учим и да израстваме. Всяка трудност, с която се сблъскваме, е награда, тъй като тя е съпроводена от ценен урок. Отдолу използвам термина „поправяне на кармата” – например когато, съзнателно или не, сте се държали лошо с някого. Извинявайки се, няма да поправите кармата си, но все пак е добре да го направите, за да може да зарасне раната, която сте отворили. Поправяне на кармата означава, че сте научили урока си или че сте осъзнали нещо, за което преди това сте били слепи и което е породило необходимостта да търсите прошка. Познанието ви се е разширило дотолкова, че сте разбрали действията и реакциите си.

2. Някои от ситуациите, в които попадаме, НЕ са резултат от кармата.

Не всичко лошо, което ви в случва, е по ваша вина. Винаги има произволни събития, в които другите трупат нова лоша карма, а вие, по злощастно стечение на обстоятелствата, сте попаднали между чука и наковалнята. Този човек трябва да поправи своята карма спрямо вас в този или следващ живот. За жалост, това не се случва толкова често, колкото си мислите.

3. Кармата невинаги се отразява на настоящия ни живот

Понякога нещата, които правите в това прераждане, се отразяват на следващото. Друг път бивате наградени или наказани за избори, които сте направили в предишен живот.

4. Прераждането в условия на бедност или война могат да значат 3 различни неща:

- Бивате наказани за злодеяния от минало прераждане и няма да ви бъде лесно да се преборите за по-добър живот.

- Вашето по-висше аз знае, че трудното начало ще го изтласка напред, за да си извоювате по-добър живот.

- Вие сте духовно възвишена душа, която се е преродила, за да помага на другите да трупат добра карма, позволявайки им да ви помагат, или сте вдъхновител на по-злощастните от вас.

5. Можете да поправите кармата си или да събирате лоша такава дори в сънищата си.

От край време, човечеството отдава огромно значение на сънищата. Това е така поради различни психологически и духовни причини, но основната е, че те са наши водачи. Затова и много хора си водят дневник и опитват да ги интерпретират. За някои, сънуването е състояние, също толкова реално, колкото и будното.

6. Мислите ви могат да поправят вашата карма.

Когато излекувате мислите си от гнева, завистта и страха, трансформирайки последните в любов, състрадание и разбиране, ще се радвате на добра карма. Мислите ни са проводник на нашите действия и реакции. Сигурно смятате, че е лесно да ги изцерите и да си изградите позитивна нагласа, но болезнените спомени трябва да зараснат от корена към върха. Ако ли не, раните лесно могат да се отворят отново, без предупреждение.

7. Духовно развитите личности не могат да трупат лоша карма

Когато  висшето ви аз достигне достатъчно високо ниво на познание, Вселената няма да му позволи да трупа повече лоша карма. Всеки избор, който заслужава червен картон, незабавно получава отговор, който позволява на висшето аз да се коригира. То ще учи урок след урок, докато не поправи кармата си. Разликата между хората, на които отнема животи, за да поправят своята, и такива, на които е нужен само един миг, е в нивото им на познание.

8. Има вероятност да сключите брак с човек, който е бил ваш враг в предишно прераждане

Според кармичните закони, не може да сте романтично привлечени от личност, чиято карма не е свързана с вашата. Има хора, по чието присъствие усещате, че заедно сте натрупали много положителна карма в предишни прераждания. С други сте имали бурни и непостоянни взаимоотношения или пък връзката ви е била същински ад. Ако взаимоотношенията ви ви объркват, възможно е да сте били врагове в един или повече предишни животи. Понякога игрите за надмощие в една връзка могат да бъдат една поправка на кармата, последвана от друга. Съществува сила, която ви тегли един към друг, за която дори не подозирате.

9. Най-много карма трупате при отглеждането на деца

Ако сте като повечето родители, отглеждането на дете е безкористна и самоотвержена мисия. Грижите за отрочето могат да са огромно възнаграждение, но причините са много повече от това, да дарявате и да получавате любов. Отглеждайки дете, вие ще научите много повече за себе си, отколкото от което и да е друго преживяване. Ще откриете истински силните си страни. Връзката, която споделяте с рожбата си, докато я напътствате от детството към зрелостта, може да е изцелителен процес, който ви потиква да изживеете отново своето детство, лекувайки и разбирайки болката си през призмата на възрастен. След това можете да споделите наученото със своето дете, за да не бъде сполетяно и то от същото нещастие. И все пак, не всички родители имат на какво да научат децата си или притежават познанието, необходимо за процеса на духовна еволюция. Понякога е точно обратното – детето учи родителя.

10. Прекратяването на душевна връзка е лоша карма

Защо ви е да го правите? За да не чувствате връзката си с този човек или за да потушите болката след края на интимните ви взаимоотношения? Това е често срещана практика, която носи лоша карма. Ако прекъснете душевната си връзка с някого, вие не поправяте кармата си и не научавате урока си. Дори има опасност да проектирате карма върху друг човек, за когото тя не е предназначена (вижте Точка 2). Връзката ви с дадена личност не е случайна. Тя съществува, за да научи и двама ви.

11. Кармата е колективна

Жестовете и творенията, които са израз на любов, носят добра карма на всички – например изкуството или изобретенията. Плодовете на безразличието не оказват влияние върху кармата, а действията, породени от негативни мисли и чувства, вредят на всички.

12. Закон на Израстването

Променяйки това, кои и какви сме в сърцето си, променяме живота си.

13. Закон на Отговорността

Духовно израсналите личности отвръщат с познание и чувство на всяко живо същество във Вселената. Всеки е отговорен за собствените си чувства и съдба и вие нямате право да носите на плещите си чуждо бреме - така пречите на човека, на когото искате да сте от помощ, да израсне. Повечето от нас проектират собствените си чувства върху другите. Когато говорим честно за личните си емоции, ние поемаме отговорност за себе си и освобождаваме събеседника си от нашето бреме.

14. Закон на Сътворението  

Свободната воля е най-голямата сила, която притежавате. За да допринесете както за своето, така и за чуждото благо, трябва да вземате активно участие в заобикалящия ви живот. Взети заедно, личното и Вселенското познания могат да катализират ситуации, в които да излекувате и себе си, и околните.

„Животът ще ви поднесе преживявания, които са най-ползотворни за еволюцията на вашето съзнание. Откъде да знаете, че именно от този опит се нуждаете? Защото това е опитът, който вие е поднесен.” – Екхарт Толе

„Отношението на хората към вас влияе на тяхната карма, а реакцията ви на това отношение – на вашата.” – Уейн Дайър.

Източник: IHeartIntelligence.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ