Как да подобрим бизнес уменията си чрез логически игри

Как да подобрим бизнес уменията си чрез логически игри

Как да подобрим бизнес уменията си чрез логически игри

Логическите игри са добър начин за забавление и разтоварване в свободното време. Някои хора ги възприемат като средство за отпускане и дори вид медитация, която насочва мисълта изцяло върху играта и не оставя възможност на мозъка да се разсейва. Но в допълнение към това, логическите игри могат да бъдат и страхотна тренировка за мозъка и да способстват за развитието и подобряването на ключови умения в бизнеса и ежедневието.  

Логическите или мисловни игри се наричат така именно защото способстват подобряването на мисловната дейност. Хората са способни да развият набор от умения като възможност за разрешаване на проблеми, оценка на риска и стратегическо мислене, докато изучават покер тактики или овладяват играта на шах. При покера например, играчите се учат да овладяват емоциите си, да взимат решения в правилния момент и да знаят кога и как да блъфират. От друга страна, в играта на шах противниците виждат всички фигури на дъската, но трябва да умеят да предвидят действията на опонента си с няколко хода напред, за да вземат правилните решения. Всички тези умения са полезни не само в света на игрите, но са широко приложими и в работната сфера и в бизнеса. 

Друга категория игри, които могат да помогнат за развитие на когнитивните и мисловни умения, са настолните. Те карат играча да мисли бързо и да преценява всеки следващ ход, тоест развиват стратегическото мислене. Освен това в продължение на играта играчът се сблъсква с различни препятствия и се налага да разрешава проблеми, да мисли критично и да се дистанцира от емоциите, за да прецени добре ходовете си. 

Чрез практикуването на различни мисловни игри можете да добавите още няколко личностни качества и умения в автобиографията си. Те помагат за добрия фокус, изискват голяма доза търпение, докато останалите играчи направят своите ходове и учат на адаптивност и бърза мисъл. Освен това, игрите, които изискват менажиране и разпределяне на ресурси за постигане на конкретни цели, допринасят за развитието на управленските качества на играча. 

Не на последно място, игрите могат да имат благоприятно влияние върху развитието на паметта. Реденето на пъзели помага за сформирането на нови връзки в мозъчните клетки, подобрявайки краткосрочната памет, а освен това влияе положително върху визуалните и пространствените умения. Проучване, направено от университета в Мичиган, дори установи, че хората, които редят пъзели по 25 минути на ден, са показали подобрение в своите IQ резултати. 

Кредит: Unsplash

В допълнение към личностните умения и способности, които са полезни както в бизнеса, така и в живота, повечето логическите игри имат и социален характер и могат да се отразят добре на социалните умения. Много игри изискват сътрудничество и работа в екип с играчите, дори и те да са противници и да не са от един отбор. Те трябва да преговарят помежду си и да правят сделки, за да получат това, от което се нуждаят, и да постигнат целта си в играта. Например да закупят имот от противника си в Монополи, за да построят къща и да получават по-голям наем.

Игрите дават възможност на играчите да се опознаят и да преценят дали могат да се доверят едни на други. Чрез логическите игри те научават как човекът срещу тях се държи в стресови ситуации и под напрежение, как контролира емоциите си и не на последно място, как се държи при победа или загуба. Наблюденията след подобни игри могат да помогнат на играчите да преценяват по-добре противниците си, но и да помислят върху своето собствено поведение и реакции. 

В крайна сметка, логическите игри могат да бъдат от голяма полза за практикуването и развитието на дадени умения, но това не трябва да се превръща в основна цел за играчите. На първо място, подобни игри помагат да разпуснем от натовареното ежедневие и да намерим нови и забавни начини за сближаване и комуникация със семейството и приятели си, а защо не и да се социализираме с нови хора. Така положителните емоции също ще окажат позитивно влияние върху настроението ни, което е ключова съставка за успех във всяко едно начинание.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Страховете от рецесия завладяха световните борси*
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами