Концерти на Тейлър Суифт е предизвикал леко земетресение в Сиатъл

Концерти на Тейлър Суифт е предизвикал леко земетресение в Сиатъл

Концертите на Тейлър Суифт в американския град Сиатъл са генерирали сеизмична активност, еквивалентна на земетресение с магнитуд 2,3 по Рихтерс, заяви сеизмолог, цитиран от Би Би Си.

Данните са записани по време на представленията на Суифт на стадиона Lumen Field на 22 и 23 юли.

Сеизмологът Джаки Каплан-Ауербах каза, че активността е причинена от феновете на Суифт или от звуковата система.

Това е нов рекорд за Сиатъл след т.нар. „Зверското земетресение“ от 2011 г. Сеизмичната активност тогава бе генерирана от феновете на американския футбол, празнуващи тъчдауна на Маршон Линч за Сиатъл Сийхоукс по време на мач срещу Ню Орлиънс Сейнтс.

Каплан-Ауербах, професор по геология в университета в Западен Вашингтон, каза пред Си Ен Ен, че разликата между мача от Национална футболна лига (National Football League) и последните концерти на Суифт е само 0,3, но „разтърсването е два пъти по-силно“.

Концертите в Сиатъл бяха изнесени пред общо 144 000 фенове за две вечери, като те бяха сред последните от американската част от турнето Eras на Суифт - първото й турне от пет години насам.

Добре известно е, че музикалните концерти могат да причиняват сеизмична активност, като друг пример за това е концертът на Foo Fighters през 2011 г. в Нова Зеландия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ