Продадоха на търг два пистолета на Наполеон Бонапарт за 1,69 млн. евро

Продадоха на търг два пистолета на Наполеон Бонапарт за 1,69 млн. евро

Два пистолета, принадлежали на френския император Наполеон Бонапарт, с които той някога е възнамерявал да се самоубие, са продадени на търг за 1,69 млн. евро (1,4 млн. паунда), съобщи BBC.

Очакваше се оръжията, създадени от парижкия оръжеен майстор Луи-Марин Госе, да достигнат цена между 1,2 млн. и 1,5 млн. евро.

Те бяха продадени в аукционната къща Osenat, в непосредствена близост до двореца Фонтенбло, където Наполеон се е опитал да се самоубие след абдикацията си през 1814 г. Продажбата на пистолетите идва, след като френското министерство на културата наскоро ги класифицира като национално богатство и забрани износа им.

Това означава, че френското правителство разполага с 30 месеца, за да направи предложение за закупуване на новия собственик, чието име не е посочено. Това означава също, че пистолетите могат да напуснат Франция само временно.

Пистолетите са инкрустирани със злато и сребро и имат гравирано изображение на самия Наполеон в профил. Твърди се, че той е искал да ги използва, за да се самоубие в нощта на 12 април 1814 г., след поражението на армията му, което е означавало, че трябва да се откаже от властта. Великият му оръженосец Арман дьо Коланкур обаче премахва барута от оръжията и Наполеон вместо това приема отрова, но оцелява. По-късно той подарява пистолетите на Коланкур, който от своя страна ги предава на своите потомци.

В продажбата са включени и оригиналната кутия на пистолетите и различни аксесоари, включително рог за прах и различни пръчки за подбиване на прах. Аукционерът Жан-Пиер Осенат заяви, че заедно с предметите се продава и "образът на Наполеон в най-ниската му точка".

Реликвите на Наполеон са изключително търсени. Една от трикорабните шапки, станала част от неговата запазена  марка, беше продадена за 1,9 млн. евро през ноември.

Историческият лидер се завръща на власт през 1815 г. след изгнанието си на средиземноморския остров Елба, но след това е победен в битката при Ватерло.
Той умира през 1821 г. след второто си изгнание - този път на остров Света Елена в южната част на Атлантическия океан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ