Три атрактивни маркетинг акции в самолети

Служител на Virgin с Google Glass посреща пътник преди той да се качи на борда.

Най-страхотните авиокомпании по света измислят уникални инициативи, за да направят по-интересно изживяването на пътниците по време на полет. Пътуването със самолети днес не е толкова атрактивно, колкото бе през 60-те и 70-те години, заради множество ограничения за безопасност на борда. Въпреки това, то може да бъде разчупено.

Доказват го уникалните маркетинг акции на Virgin Atlantic, British Airways. За техните инициативи разказват авторите в сайта PSFK.

Без да е изненада за мнозина, компанията за авиопревози на сър Ричард Брансън Virgin America се показа още веднъж като водеща в иновациите спрямо конкурентните си. Припомняме, тя използва забавлението на борда като конкурентно предимство. Наскоро Virgin представи нова социална мрежа, която работи само по време на полетите й, и позволява на пасажерите да комуникират с хора от контактите си в LinkedIn, докато са на летището или самолетът лети. Това става възможно, като инсталират преди полета на телефона или таблета си приложението Here On Biz. Wi-fi услугата на Virgin и приложно-програмен интерфейс (API) за проследяване на местоположение позволяват на хората да се свързват с други на борда, с пасажери на борда на други самолети на Virgin, които също летят в момента, или сдруги, които се намират в дестинацията им. Услугата е предназначена за бизнес клиенти, които летят по работа. 

Миналата година пък Virgin предложи на борда си и друго приложение за всички мъже и жени, на които им е скучно. С него те можеха да флиртуват като почерпят нещо за хапване или питие друг на борда. Можеха да си разменят съобщения и чрез специална система за пращане на такива послания от седлака на седалка.

На флирта залага и апликацията на име Wingman. Тя предлага хората да се свързват с други по време на полета, които намират за привлекателни, и да им показват това. Създадено от копирайтъра на BuzzFeed Габи Уейли, приложението предлага потребителите да създават приятелства, докато са във въздуха и дори, евентуално, може да им помогне да си намерят романтична връзка. Романсът между мъже и жени все по-често започва виртуално.

Британският бранд Harods пък обедини сили с British Airways и направи модно шоу на борда на самолет на компанията А380. Гостите на полета от Йоханесбург, Южна Африка, към английската столица Лондон се насладиха на часове демонстрация на модни дрехи и шампанско, сервирано от луксозния хотел The Saxon. В ревюто участваха модели на Стела Маккартни, Темпърли Лондон, Джени Пекъм , Виктория Бекъм.

Последен пример, но не по оригиналност, е и друга инициатива на Virgin Airlines. Типично в стила си винаги да експериментира, компанията планира да оборудва временно свои служители, чекиращи бордните карти на пасажерите й в Лондон с hi-tech очилата на Google - Google Glass. С тях дамите в червено на Virgin ще получават на място суперпесонализирана информация за пътника, който се качва в самолета, в момента, когато го погледнат. Очилата ще се използват тестово в продължение на шест седмици от служителите на Virgin, които обслужват първата класа на полетите й. Ако хората реагират положително, практиката ще бъде трайно установена. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември