Три въпроса преди старта на маркетинг кампания

Три въпроса преди старта на маркетинг кампания

Три въпроса преди старта на маркетинг кампания

Готови ли сте да чуете една маркетинг тайна?

Трите най-големи въпроса в маркетинга всъщност са най-вече от бизнес естество. И въпреки че по същество са простички, често е много трудно да им се даде смислен отговор.

Ето кои са.

Въпрос No. 1. Докъде стига търпимостта ви към съотношението риск-награда? Предпочитате ли стабилен прогрес или потенциал за несигурен пробив? Как съответства това с финансовите очаквания, основани на природата на компанията ви (например обещанията пред акционери и собственици)? Има ли един отговор на този въпрос или много отговори, свързани с вида на бизнес подразделението, географията, продуктовата линия? Бележка: Да имате много отговори трябва да бъде осъзнато решение, не инцидентна стратегия.

Това не е само бизнес въпрос. Той може да бъде определен и като аспект на организационното поведение и лидерството. Често една компания може да има множество подходи към съотношението риск-награда на различни нива, с различни роли или причини. Накрая това води до тромави инвестиционни стратегии и неефективно представяне. Докато организацията истински не определи търпимостта си към риска е много трудно да се проектира задълбочен маркетинг план.

Въпрос No. 2. В кое бизнесът ви се справя наистина отлично? На какво всъщност правите маркетинг? Предлага ли компанията ви най-добрия продукт на най-добрата цена? Често срещано явление е една компания да бъде добра в повече от едно отношение.

Най-добрите маркетинг инициативи са задвижени от силни бизнес стратегии, насочени към ясно определени целеви аудитории, добре дефинирани задачи и стратегически мотиви. Учудващо е колко рядко големи компании успяват да подредят ресурсите си зад бизнес платформа, в която силните страни на бизнеса се свързват една с друга и успяват да заработят заедно.

Въпрос No. 3. Какво искате да постигнете наистина? Стар, но златен въпрос. Колкото по-надълбоко навлизате в маркетинг планирането, толкова повече ще се запознавате с приоритетите на компанията си. Правилото е просто. Със сигурност всички ваши колеги на всички нива биха искали да се повишат продажбите и стойността на марката. С различни продукти, слаби конкуренти, предвидими вериги за доставки и безгранични бюджети това е съвсем лесна задача. Само че в реалната бизнес среда няма такива условия.

Изводът от всичко това е, че управлението на маркетинга е въпрос на приоритети. Важно е да знаете къде иска да отиде компанията ви на макро ниво? Кои са най-важните стимули, които я задвижват? В края на тримесечието, кое е било най-същественото, което е трябвало да се постигне, научи, планира? Отговарянето на тези въпроси по ефективен начин ще задвижи всичко – от определянето на бюджета н медиите, които да участват в следващата ви маркетинг кампания, до стратегията за оптимизация.

От американското списание Inc.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ