Безсърдечността е функция на мозъка

Безсърдечността е функция на мозъка

Безсърдечността е функция на мозъка

Изследване на специалисти от Принстънския университет и института „Дюк” в САЩ показа, че при хората, които изпитват отвращение при вида на бездомни животни или наркомани, не се активира частта от нервната система, отговаряща за социалното познание.

В експеримента на американските учени 119 студенти разгледали и оценили по различни критерии снимки на хора от четири различни социални типа, всеки от които трябвало да предизвика определена реакция – гордост, завист, жалост или погнуса.

След това доброволците преминали през магнитно-резонансна томография и отново оценили снимките.

Оказало се, че нервите на някои от студентите не реагират на изображенията на наркомани, бездомници, емигранти и просяци.

Когато гледали към лицата на хора с маргинален социален статут, у тези участници се активирали зоните на главния мозък, свързани с погнусата и познавателния контрол.

Според учените това е така нареченото „дехуманизирано възприятие”, при което гледаме на онези, които възприемаме като по-низши, като на същества от друг вид, недостойни за нашето внимание.

„Резултатите ни предполагат, че дехуманизацията е сложно и засега недобре разбрано явление. Ще трябва да продължим проучванията си”, заявиха авторите на изследването.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ