Наука и Здраве

Дъвката и семките подобряват паметта

Дъвката и семките подобряват паметта

Дъвката прави дъха ни свеж и приятен, но има и друго, много важно качество. Според учените тя може значително да подобри паметта и бодростта на мозъка ни. Едно от първите проучвания, показали връзка между лакомството и паметта, датира още от 2002 г. и е публикувано в сп. „Апетит”. Учените разделили 75 доброволци на три групи. Първите дъвчели дъвка по време на 20-минутен тест за проверка на паметта и вниманието, вторите имитирали дъвчене, а третите изобщо не действали с челюстите.

Първата група дала най-добри резултати в тестовете за дългосрочна и краткосрочна памет. Тези резултати са потвърдени и от множество по-нови експерименти. Как е възможно дъвченето на дъвка да постига това? Учените предлагат три възможни обяснения – активността на хипокампуса в мозъка се активира при дъвчене и така подобрява паметта; дъвката активира освобождаването на инсулин, който също задейства мозъка; и най-простото обяснение – дъвченето леко засилва биенето на сърцето и притокът на свежа кръв носи повече кислород към мозъка.

За съжаление, другият известен метод за подобряване на паметта също е доста неприличен за учебната стая, аулата или залата за бизнес срещи – това е чопленето на семки. Освен ритмичното действие, което регулира биологичните процеси и помага за съсредоточаването, семките съдържат много витамин Е и магнезий, които подобряват функцията на нервните клетки, а оттам и на мозъка.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ