Какво да ядем, когато отказваме пушенето?

Какво да ядем, когато отказваме пушенето?

Какво да ядем, когато отказваме пушенето?

Днес не е модерно да се пуши. Все повече хора се разделят с този вреден навик и залагат на здравословния живот. Процесът на отказване обаче е труден и изисква много да внимаваме. Например твърде разпространено е качването на килограми след отказа от никотина. За да избегнем проблемите, трябва да знаем как да се храним правилно, за да помогнем на организма си да се справи по-лесно с прехода.

Защо пълнеем?

Първата причина е, че една кутия изпушени цигари изгаря 150 калории – толкова, колкото губим от един час спорт. Метаболизмът на пушачите е по-бърз, защото тялото се опитва да неутрализира отровата, която вдишваме. Затова, когато спрем да пушим, метаболизмът се забавя и това води до напълняване.

Втората причина е свързана с това, че цигарите убиват апетита, а никотинът притъпява вкусовите рецептори. Точно затова пушачите усещат по-зле аромата на храната. Никотинът също така кара тялото да произвежда гликоген, който притъпява чувството на глад.

Третата причина е психологическа. Цигарата често ни спасява от скуката; използваме я като повод да си починем за малко от работа; палим, когато сме под стрес. Когато откажем пушенето обаче, често заменяме „изпушването” на стреса с неговото „изяждане”. С други думи, посягаме към храни, които засилват производството на допамин в тялото и ни карат да се чувстваме по-спокойни. А тези храни – сладкишите и тестата – ни карат да пълнеем.

Какво да ядем?

За да се оправи напълно от вредното влияние на цигарите, на организма му е нужно време и внимание. Около 9 месеца са необходими, за да се изчисти той от никотина. Най-важното през този период е да не се поддаваме на изкушенията. Трябва да следим за добрата си форма и да се храним правилно. А това не е най-леката задача за довчерашния пушач.

Правило №1 трябва да бъде следното: отказващите се трябва да ядат поне по 5-6 пъти на ден, но на малки порции!

В първия етап на отказването трябва да се акцентира върху храни, съдържащи никотинова киселина. Това са например пълнозърнестият хляб, бобовите култури, месото, рибата, млякото, доматите и картофите. Изборът е широк. Просто търсете храни, богати на витамин В комплекс.

Освен това никотинът направо унищожава способността на тялото ни да усвоява витамин С. Затова лекарите съветват бившите пушачи да ядат на гладно ситно нарязан лимон с мед, който отлично върви с чай. Препоръчва се също така да се закусва с прясна праскова.

За да ускорим процеса на прочистване, трябва да поемаме много фибри. Такива се съдържат в овесените ядки, зелето, пълнозърнестия хляб и боба.

Оксаловата киселина понижава риска да се изкушим и отново да запалим. Затова, особено в първите дни, яжте салата от спанак и лапад, както и ябълки, които ще ви помогнат да се справите и със сънливостта и чувството на слабост. Обмена на веществата в тялото си може да забързате само с една лъжица ябълков оцет, разтворена в топла вода.

Бактериите в червата, които вредният навик е убивал в продължение на години, трябва също да бъдат възстановени. Един от най-добрите начини за това е яденето на прясно кисело мляко.

И още един съвет: старайте се в първите дни да не ядете твърде пикантни или горещи храни. Те дразнят определени вкусови рецептори, които организмът ни свързва с вкуса на цигарите. И избягвайте алкохола, защото той засилва както желанието да запушим, така и това да си хапнем.

По материали от KitchenMag

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ