Леденият човек Йоци разкри поредната си тайна

Леденият човек Йоци разкри поредната си тайна

Леденият човек Йоци разкри поредната си тайна

Изследване на проба от мозъчна тъкан на ледения човек Йоци показа, че той е бил засегнат от мозъчно увреждане в последните мигове от живота си, предаде БТА, позовавайки се на статия в сп. „Сианс е авнир".

"Йоци" е умилителният прякор на мумията на мъж на около 45 години, живял преди 5 хилядолетия. Тя бе открита през 1991 г. в район в Алпите, на границата между Италия и Австрия. Постепенно мумията започна да разкрива тайните си. Учени дешифрираха ДНК на Йоци, а вътрешността на червата му даде възможност да се разбере с какво се е хранил, преди да умре.

Обстоятелствата около смъртта му обаче остават неясни. Изследване на тялото му установи, че той е бил улучен в гръб от стрела, която е пронизала лявата част на белия му дроб и е прерязала артерия близо до рамото му, предизвиквайки кръвоизлив.

Извършеният преглед със скенер пък откри черепни травми, които също може да са причинили смъртта му.

Международен изследователски екип наскоро попадна на нови данни в полза на твърдението, че смъртта му е предизвикана от черепна травма. Заключенията са направени въз основа на анализ на белтъци в две проби от мозъчна тъкан с размерите на главички на топлийки. Пробите са взети от предната и задната страна на черепа, където скенерът откри следи от травми. Учените идентифицирали много белтъци.

Микроскопският анализ потвърди наличието на нервни клетки, които са съхранени много добре, и на коагулирали кръвни клетки. Тези съсиреци, чието образуване се дължи на травма, навеждат на мисълта, че Йоци е получил един или няколко удара по главата, преди да умре.

Дали е бил удрян, или травмите са следствие от падането му на земята, след като бил улучен от стрелата? Все още е трудно да се отговори на този въпрос. Учените са на мнение, че резултатите от анализа могат да допълнят тези от проучвания, извършени върху други мумии.

„Докато получаването на ДНК проби от мумии е трудна задача, е възможно в тъканни проби да се открият белтъци, които позволяват да се направи по-фин анализ и осигуряват ценна информация”, заяви Андреас Толи от Института по експериментална медицина към университета в Кил, Германия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ