Проучват езера на един милион години под ледовете на Антарктида

Проучват езера на един милион години под ледовете на Антарктида

Проучват езера на един милион години под ледовете на Антарктида

Под дебелия лед на Антарктида има езера, в които очакваме да открием форми на живот от преди един милион години. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт и ръководител на българските антарктически експедиции.

 94 % от Антарктида е покрита с лед, а до момента са проучени предимно скалните разкрития, обяснява той. „На континента има ледени равнини, при които земята се намира под 4 – 5 км лед. Под този лед на много места се откриха езера с големина, колкото на езерото Байкал или Онтарио. Езерата, които сега се намират под 5 км лед, са се образували преди един милион години. Очаква се там да се открият бактерии, форми на живо. Ледът над тази вода се образувал преди един милион години”, разказва още проф. Пимпирев. В Антарктида се крият изключително важни тайни за науката и цялото човечество, убеден е ученият и дава за пример как именно в Антарктида за първи път e направено откритието, че озоновият слой, който ни предпазва от ултравиолетовото лъчение на слънцето, убийствено за живота, изтънява.

„Взеха се мерки, забрани се произвеждането на фреони, които разграждат кислорода и озоновия слой. В момента той се възстановява. Там е „кухнята на времето”, там най-ярко се усещат климатичните промени. Затова усилията на всички учени, включително и на българите, и на техните чуждестранни колеги са насочени към проблемите на изучаване на климата именно в Антарктика. Това е част от глобалната климатична система на Земята”, допълва още проф. Пимпирев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ