СЗО: Иде краят на антибиотиците

СЗО: Иде краят на антибиотиците

СЗО: Иде краят на антибиотиците

На прага сме на постантибиотичната епоха, алармира в последния си доклад Световната здравна организация. В него са анализирани данни от 114 страни, въз основа на които се прави изводът, че резистентността към антибиотиците расте с ужасяващи темпове в цял свят. Авторите на доклада описват ситуацията като начало на постантибиотичната епоха, в която е възможно хората да започнат да умират от банални инфекции, считани за леснолечими в продължение на десетилетия.

Докладът съдържа предупреждения за сериозни последстви, ако не бъдат предприети спешни и сериозни мерки. „Вече има страни, в които два от основните видове антибиотици, използвани за лечение на масови заболявания като пневмонии и диария, не действат на повече от половината пациенти”, отчитат още от Световната здравна организация. Единият от тези антибиотици се отнася към т.нар. лекарствени средства от последна отбранителна линия, предписвани в случаи на особено тежки пневмонии, сепсис и бактерианли инфекции при новородени.

Отдавна е известно, че бактериите мутират и постепенно придобиват устойчивост на действието на антибиотиците. Безразборното предписване на медикаменти от този клас допълнително ускроява резистентността, предупреждават експертите на СЗО. Така например устойчивостта на бактерията Ешерихия коли, предизвикваща тежки чревни инфекции, е нараснала от 0 през 1980 г. до над 50% в наши дни. В доклада се цитират също така примери за нарастваща резистентност и към обичайните антибиотици, с които се лекува смятаното за напълно победено венерическо заболяване гонорея. Тревожното е, че такива случаи зачестяват и в развитите страни като Великобритания например.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ