Създадоха самопоправящ се бетон

Създадоха самопоправящ се бетон

Учени от Делфтския технологичен университет в Холандия се изобретили бетон, който може да се самопоправя.

“Изобретихме биобетон - това е бетон, който се “самолекува”, използвайки бактерия“, пояснява ръководителят на проекта проф. Хенк Йонкерс, цитиран от Cи Ен ЕН.

Биобетонът се смесва като конвенционалния бетон, но съдържа допълнителна съставка - “лекуващия” агент. Той остава неактивен по време на смесването и започва да действа, ако бетонът се напука и в него проникне вода.

Йонкерс, който е микробиолог, е започнал да работи върху концепцията през 2006 година, когато технолог по бетонните смеси го попитал, дали е възможно да се използва бактерия за самопоправящ се бетон. Йонкерс е успял да намери решение след тригодишни изследвания. Той посочва, че е било необходимо да се намери бактерия, която може да оцелее в бетон. Бетонът е екстремно алкален и “лекуващата” бактерия може да чака в латентно състояние години, преди да бъде активирана от вода, отбелязва ученият.

Йонкерс е избрал бактерия bacillus, тъй като вирее в алкални условия и произвежда спори, които издържат десетилетия без храна и кислород. Следващото предизвикателство е било бактерията да може не само да се активира в бетона, но и да произвежда варовик, за да го поправя, а затова са необходими хранителни вещества. Една от възможностите е била захар, но захарта би направила бетона мек и слаб. В крайна сметка Йонкерс се спрял на калциев лактат. Той е поставил бактерията и калциевия лактат в капсули от биоразградима пластмаса и ги е добавил към бетоновата смес.

Когато бетоновите структури се напукат и в тях проникне вода, капсулите се разтварят, бактерията се активизира, размножава и започва да отделя калцит или варовик, който запълва процепите. Йонкерс се надява, че изобретението му ще постави нова ера на биологични сгради.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ