Учени: Алцхаймер може да се прогнозира 25 г. по-рано

Учени: Алцхаймер може да се прогнозира 25 г. по-рано

Учени: Алцхаймер може да се прогнозира 25 г. по-рано

Учени от Вашингтонския университет обавиха, че болестта на Алцхаймер може да прогнозира цели 25 г. по-рано. Според тях има 5 ключови признака, които показват бъдещото развитие на болестта. Изследването се базира върху наблюдение на хора с висок риск да наследят гените, водещи до развитие на болестта. 25 г. преди загубата на памет се наблюдава понижение на нивото на ликвора - околомозъчната течност, а 15 г. по-рано със скенер вече се забелязват и типичните за Алцхаймер мозъчни плаки.

Повишава се и нивото на структурния протеин Тау в ликвора. Определени са и други признаци. Учените смятат, че откритието ще помогне за създаването на лекарства, които да се приемат от хора, застрашени от Алцхаймер, много преди появата на симптомите на болестта, за да я предотвратят.

"Има също са добри индикации, че тези констатации биха могли да се прилагат за хора с наследствен Алцхаймер, но ние все още не можем да бъдем сигурни. Необходими са по-нататъшни изследвания, за да потвърдят определена връзка", казва Райндъл Бейтмън, ръководител на изследването. Учените са стигнали до рузелтатите след като са поставили под наблюдение хора, чиито по-възрастни роднини страдат от Алцхаймер.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ