Учени: Пломбите са вредни за зъбите

Учени: Пломбите са вредни за зъбите

Учени: Пломбите са вредни за зъбите

Шокиращо ново изследване показва, че поставянето на пломби може да навреди на зъбите, пише в. "Дейли експрес". Според проучването на норвежки специалисти техниката може да доведе до развалянето на съседни зъби и до няколко години те също да се нуждаят от лечение.

Според авторите от Института за стоматологични материали в Осло, Норвегия, когато пломбирането е извършено некачествено, има вероятност пломбите да навредят на съседните зъби и да ги направят по-податливи на инфекции. Шокиращото разкритие накара експерти във Великобритания да отправят призив за преразглеждане на използваните стоматологични техники.

"Това изследване хвърля светлина върху факта, че стоматологичната интервенция може да причини повече вреда, отколкото да помогне. Необходимо е спешно преразглеждане на въпроса дали зъболекарите не са отговорни за проблема. Веднъж започнали работа с болен зъб, те могат случайно да увредят съседен. Зъболекарите трябва да се придържат към най-новите техники, за да е сигурно, че няма да засегнат съседни зъби, докато поставят пломби", казва Деймиън Уолмсли от Британската стоматологична асоциация.

Авторите на проучването са установили, че само след пет години шест от всеки десет зъба в съседство с пломба също са се развалили, като 30 процента от тях на свой ред се нуждаят от пломбиране, предаде БТА. "Най-важното послание от настоящото изследване е, че с пломбирането на болен зъб не се разрешава проблемът с развалянето на зъбите. Възможно е интервенцията на зъболекаря да е във вреда на съседен зъб", казва ръководителят на норвежкия изследователски екип Симен Коперуд.

Специалистът обаче признава, че макар да не са идеалното решение, пломбите засега са най-доброто, с което разполагат стоматолозите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ