20 източника на безплатно образование в интернет

20 източника на безплатно образование в интернет

20 източника на безплатно образование в интернет

Всяко образование зависи от желанието на човек да се учи. Независимо дали той се намира в класната стая, дали е седнал в кафене с лаптопа пред себе си или е вкъщи, без да му предстоят изпити.

Интернет е безценен източник. В него могат да се открият места с кавилфицирана академична информация, от които англоговорящите могат да научат много новини и интересни разработки, свързани с образованието им или с тази сфера от науката, от която се интересуват. За тях разказва блогърът Марк в marcandangel.com. Тук следват най-интересните американски източници на знание, посочени в списък, съставен от него.

Наука и здраве

MIT OpenCourseWare. Това е свободна, уеб-базирана платформа с публикации на едно от най-престижните висши учебни заведения в света- Масачузетския технологичен институт (МИТ). Там се показват материали, които засягат почти всички предмети, преподавни в МИТ.

Tufts OpenCourseWare. Тази платформа е част от новото движение за безплатно образование, инициирано от МИТ. Предлага свободен достъп до съдържанието от курсове за потребителите онлайн.

HowStuffWorks Science. Научни обяснения, полезни на всеки.

Harvard Medical School Open Courseware. Мисията на тази интернет инициатива е да обмени знанията на учените в общността на университета Харвард с тези на други академични институции, кандидат-студенти и общата публика.

Khan Academy. Над 1200 видео урока, свързани с всичко, от основна аритметика и алгебра до физика, химия и биология.

-------------------------------

Бизнес и пари

MIT Sloan School of Management. Тук става сума за сайта на едно от най-уважаваните бизнес училища в САЩ, изветсно с това, че съчетава успешно преподаваната теория с бизнес практиката.

VideoLectures.NET (Business). Безплатен достъп до видео уроци с образователна цел. Предлага лекции на именити учени и професори, записи от семинари и летни конференции, работни групи, събития за промоция на науката от всички области.

Kutztown University of Pennsylvania. Университета „Кутцтаун“ в Пенсилвания има малък център за бизнес развитие, който предлага повече от 80 безплатни курсове онлайн.

Boston College Front Row (Business) – сайт, който излъчва свободно видео съдържание и записи на културните и научни събития, организирани от колежа „Бостън“.

Bookboon Free Business e-books. Стотици безплатни бизнес книги в PDF формат.

TheStreet University. За тези, които сега стартират като инвеститори, или за други, които имат нужда от опреснителен курс.

Financial Management Training Center. Безплатни курсове, които могат да се изтеглят, за хора с интерес в областта на финансовия мениджмънт.

----------------------------------------------------

История и световна култура

University of Washington’s OpenUW. Серия безплатни курсове по история от университета на Вашингтон.

Notre Dame OpenCourseWare. Друг свободен ресурс, предлагащ информация в много насоки за професионалисти, хора, завършили хуманитарни науки или желаещи да се образоват сами.

Bio’s Best. Най-популярният сайт в света за биографии на известни личности.

Wikiversity School of Social Sciences. Проект за свободно образование на Wikimedia.

MIT OpenCourseWare (History). Още от МИТ.

Have Fun with History. За студенти и хора с интерес към американската история.

World History HyperHistory. Предлага разходка сред 3000 години световна история.

--------------------------------

Английски език и комуникации

Open Yale Courses (English). Лекции и други курсови материали безплатно в интернет, от университета Йейл.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ