4-ма български ученици с награди от най-голямото пред-университетско състезание за науки и инженерство в света

Петър Гайдаров 

Четирима български гимназисти спечелиха награди на най-голямото пред-университетско състезание за науки и инженерство в света - Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) тази година. Техните проекти бяха в сферите на математиката, физиката и системния софтуер.

Петър Гайдаров от Пловдив спечели две награди – втора награда в категория „Математика”, както и втора награда от Американското математическо общество (American Mathematical Society). Григори Матеин от София спечели четвърта награда в категория „Физика и астрономия”. Марин Шаламанов от София и Васил Василев от Карлово, които се състезаваха с общ проект, получиха четвърта награда в категория „Системен софтуер”.

Петър Гайдаров е от Пловдив и учи в Образцовата Математическа гимназия там.

Неговият проект за Intel ISEF е свързан с паркиращите функции. "Паркиращите функции и обобщените паркиращи функции са свързани с един математически обект, наречени покриващи дървета. Досега само за паркиращите функции, тази връзка дава известна връзка между статистиката на двата обекта. В проекта за Intel ISEF можем да намерим начин да се изгради подобна връзка за общи паркиращи функции", обясни той.

Григори Матеин учи в Първа Немска гимназия, София. Той казва, че в предишни изследвания е демонстрирано, че спектърът на звука, издаван от течности по време на тяхното нагряване, се влияе от техния състав. Неговият сегашен проект е насочен върху разработването на методология за анализ и контрол на качеството и /или чистотата на течности на базата на този феномен. Ключовият момент в това проучване е изграждане на експериментална установка, която осигурява надежден контрол върху страничните фактори (температура и обем на течността, силата и размера на нагревателя и т.н.), които също влияят на звуковия спектър и предотвратяват установяването на уникална кореспонденция между спектъра и състава на течността.

Васил Василев, 18 г., от Карлово и Марин Шаламанов, 18 г., от София, ученици в Националната Природо-математическа гимназия, се представяха с общ проект.

Тяхното изследване се занимава със следното - когато човек отива в друга държава, обикновено трябва да обмени валута, но с течение на времето обменният курс се променя и така човек може да спечели пари като купи някакво количество валута на нисък обменен курс и я продаде на по-висок. Това е трудно за ръчно изпълнение, тъй като, за да направи решение дали да купи или да продаде човек трябва да анализира огромни количества от данни. Това се решава чрез компютърен анализ на тези данни. Този проект използва методите на еволюцията, за да намери оптимална стратегия за търгуване на валутната борса.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), програма на Society for Science and the Public, е най-голямото международно състезание за предуниверситетска наука в света. Българските гимназисти се състезаваха с 1700 други гимназисти от 75 държави, региони и територии, за да демонстрират своите независими проучвания. Всяка година над 7 милиона ученици, които взимат участие в местни и регионални научни конкурси, афилиирани към мрежата на Intel ISEF, си съперничат за възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за до $4 милиона под формата на награди и стипендии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ