7 храни за оцеляване

7 храни за оцеляване

Ако имахте възможност да вземете със себе си на откъснат от света остров само седем вида храни, кои биха били те? Шунката, луканката и бекона вероятно биха хрумнали на някои хора като подходящи, защото са хранителни. Когато се върнете в цивилизацията обаче кардиологът ви ще ви уведоми, че артериите ви са пълни с нездраво количество мазнини.

В случай, че сте на откъснат остров и желаете да оцелеете достатъчно дълго, за да слуште любимите си 7 диска с музика, да прочетете личния си топ 7 на книги и да гледате поне 7 филма, има специален набор от здравословни питателни храни, към които трябва да се обърнете. Това пишат в любопитен материал експертите на Livescience. Те посочват 7 храни „за оцеляване”, които според тях са изключително важни за съвременния човек с натоварено ежедневие, който се бори с висока доза ежедневен стрес. Тези храни съдържат най-необходимите протеини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерали, от които организмът не бива да се лишава. Те са следните:

*Фасул. Червеният, зеленият, този на петна и соята са много хранителни. Те оглавяват списъците с най-необходимите така наречени суперхрани на американските диетолози. Биха били най-добрият ви източник на желязо и калций на острова, посочват с намигване от LiveScience.

*Къдраво зеле. То е сред най-изпълнените с витамини, минерали и фибри градински зеленчуци. Макар и недолюбван масово, боршът от него е много полезен. Разработено е от диво зеле. Близки негови роднини сред зеленчуците са броколите, брюкселското зеле, аспержите, които са не по-малко полезни.

*Пъпеш. Той е вкусен и хранителен. Въпреки че има високо съдържание на захар е добър източник на витамините А и C. В същото време липсата на твърде много мазнини го прави по-добър избор от банана.

*Ягоди, боровинки, малини. Малко храни съдържат толкова много витамини и и мат толкова силен антиоксидантен потенциал.

*Ечемик. Въпреки че не е една от най-привлекателните храни, той намалява лошите нива на холестерола. Освен това съдържа витамин B.

*Водорасли. Тази храна от японската кулинарна култура е заредена с витамини и минерали, редовна част от азиатската диета. Семействата в Япония разполагат в кухнята си с поне четири вида от тях, посочват международните наблюдатели. Дори да не сте ги опитвали, вероятно сте пробвали суши, което е по-разпространено в Европа и също е здравословно.

*Риба. Сьомгата е богата на полезни Омега-3 мастни киселини, чиито прием действа добре на сърцето. Всички видове риба са богати на протеини на витамин B12.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Украйна ще внася втечнен природен газ от Гърция през предстсоящата зима
Васил Терзиев: Повишението в цените за паркиране е отлагано от 2016 г. и отразява реалната инфлация
Финландският президент Стуб: Малко вероятно е да има примирие в Украйна преди пролетта
Освободеният във Венецуела френски гражданин Камило Кастро се завръща у дома
Британският вътрешен министър Шабана Махмуд обяви радикални реформи в системата за убежище, вдъхновени от Дания
ДКСБТ отчита спад в цените на плодове, зеленчуци и основни храни у нас
Япония подготвя икономически пакет за над 17 трилиона йени
Зеленски благодари на гръцкия президент Тасулас за подкрепата на Гърция за Украйна в енергийната област