Афганистанският президент се закани да "погребе" "Ислямска държава"

Афганистанският президент се закани да погребе Ислямска държава

Афганистанският президент се закани да "погребе" "Ислямска държава"

Афганистанският президент Ашраф Гани се закани да "погребе" екстремистката групировка "Ислямска държава", в интервю пред BBC, взето по време на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. Местният филиал на "ДАЕШ" - "Хорасан" (Khorasan), наречен на името на територия, разпростираща се в части от Афганистан, Пакистан и съседните страни, все по-често попада в сблъсъци с правителствените сили и талибански бойци. Групировката, която контролира територии в Сирия и Ирак, навлиза все по-заплашително в източната част на афганистанската провинция Нангархар, докато страната се бори с възраждащите се талибански бунтовници. 

Гани заяви, че терористичната групировка не е феномен на Афганистан и нейните зверства са „отчуждили хората“. „Афганистанците сега са мотивирани за отмъщение. Те (ИД) се противопоставиха на погрешните хора“, заяви президентът. Той призова също за действия на регионално и международно ниво. 

Местният филиал на ДАЕШ е започнал да привлича в редиците си и недоволни талибански бойци, стартирайки и ефирно излънчване на 90-минутно радио-предаване на езика пущу, наречено "Гласът на халифата", с което иска да спечели нови попълнения. Правителството на Афганистан се опитва да блокира излъчването, идващо от неизвестно място. "Войнстващата мрежа се простира в Нангархар, където са извършили неописуеми жестокости... Ние започваме да ги гоним от там" заявява Гани в интервю пред CNN. 

През последните месеци афганистанските сили, подкрепени от американски безпилотни самолети, стартираха наземна офанзива в гърба на ДАЕШ в Нангархар, където от жестокостта на терористите са пострадали хиляди хора. По-рано този месец Белият дом също така даде военни права на американските бойци в Афганистан да се противопоставят на екстремистите на ИД, което е първото такова разрешение за военни действия срещу групировката извън Ирак и Сирия, предаде Wall Street Journal.

ДАЕШ беше поела отговорност за бомбената атака срещу пакистанското консулство в източния афганистански град Джалалабад на 13 януари тази година, което бе и първата голяма атака на групировката в афганистански град. 

Междувременно Ашраф Гани предупреждава, че спешно трябва да започнат и мирните преговори с талибаните. В противен случай конфликтът ще се задълбочи, като последиците ще се почувстват из целия регион. „Времето не е наш приятел“ – казва Гани. Войната в Афганистан е „само един компонент“ от една по-широка война, която се води и в Пакистан. „Проблемите са взаимосвързани и не могат да бъдат решени с употребата на сила само в една държава“, заявява афганистанския държавен глава. 

Пакистанската телевизия Geo TV съобщава че талибаните в Афганистан са съгласни да възобновят диалога с Кабул, но след освобождаване на политически затворници. „Ние смятаме, че условие за подновяването на преговорите трябва да стане освобождаването от афганистанските затвори на държаните в тях политически затворници“, цитира телевизията неназован представител на талибаните.

От друга страна, командващият армията на Пакистан и считан за най-влиятелния човек в Пакистан, който е ръководил и военна кампания срещу някои ислямистки екстремисти, Генерал Рахел Шариф, заявява че смята да се оттегли след изтичането на тригодишния му мандат в края на ноемрви, предава Reuters. Въпреки това, генералът обещава усилията за справяне с тероризма „да продължат с пълна сила и решимост“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ