Мистерия около Момината кула - един от символите на Истанбул

Мистерия около Момината кула - един от символите на Истанбул

Мистерия около Момината кула - един от символите на Истанбул

Един от символите на Истанбул – Момината кула (Кız Kulesi), край азиатския бряг, е разрушена, според съобщения в социалните медии, предаде Daily Sabah. Те са съпроводени с видеоклип, който показва, че няма нищо зад огражденията, опасващи историческата забележителност, която се реставрира от миналата година.

Местните власти в Истанбул побързаха да отрекат слуховете и признаха, че е премахната само част от структурата. „Момината кула е паметник и музей, който се реставрира по случай стогодишнината на Република Турция“, се казва в изявление на Дирекцията за културни ценности и музеи, която ръководи реставрацията. То бе придружено със снимки на повредени части от сградата, които са демонтирани, с уточнението, че става въпрос за „бетонни стени, добавени по-късно след пожар през 40-те години на миналия век“.

„Бетонната добавка се премахва от основната конструкция въз основа на доклади, които доказват, че няма да издържи на земетресения в съответствие с универсалните принципи за опазване. Реставрацията е в ход и се придържа към автентичния материал, от който е построена сградата“, твърдят властите.

Професор Зейнеп Ахунбай, академик от Факултета по архитектура на Истанбулския технически университет (ITU), който е член на Консултативния съвет за реставрация, потвърди пред репортери, че екипът е отстранила част, „която е трябвало да бъде премахната“. "Всичко е наред. Работата беше свършена както трябва. Укрепването на структурата не е бърза работа и изисква множество техники“, подчерта експертът.

Кулата на девицата, както още е известна, се издига на островче на 200 метра (656 фута) от брега на истанбулския квартал Юскюдар. Построена за първи път през 1110 г. от византийския император Алексий Комнин, кулата е реконструирана за последно в края на 1720 г., за да служи като наблюдателна кула по време на Османската империя. Тя е една от малкото византийски структури, запазени досега, и е символ на Юскюдар, със забележителности от Османската епоха. Византийските войски са имали гарнизон в кулата, когато султан Мехмед Фатих настъпва към града през 1453 г. След падането на Константинопол тя е използвана като наблюдателна кула, място за карантина болните и служи като фар. Възстановена е след земетресение през 1509 г. и е повредена при пожар през 1721 г. Реставрирана е и по-късно е реконструирана през 18 век. Паметникът в Мраморно море претърпя още една реставрация през 90-те години, приблизително по времето, когато славата му се възроди, след като послужи като начална точка за сюжета на злодей във филма за Джеймс Бонд „Светът не е достатъчен“ от 1999 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ