Спиритуалисти на катастрофата или как „духовните водачи“ монетизират кризите

Спиритуалисти на катастрофата или как „духовните водачи“ монетизират кризите

„Капиталистите на катастрофи“, които експлоатират природните бедствия за лична изгода, не са сами. Те имат последователи - ловци на внимание и контрол

Социалната криза или преувеличена паника за моралните норми стават повод за призиви за духовно обновление. И често това се прави от хора, които продават фалшификати. Спиритуалистите на бедствия монетаризират страха. Дерек Берес, Матю Ремски и Джулиана Уокър, автори на книгата „Теория на конспирацията: Как конспирацията на Новата епоха се превърна в заплаха за здравето“, разказват за това в една от главите ѝ.

В мащабния си труд от 2010 г. „Шоковата доктрина“ канадската журналистка Наоми Клайн въведе понятието "капитализмът на катастрофата". Книгата ѝ описва ловкостта, с която мултинационалните корпорации са използвали природни бедствия, граждански войни и терористични заплахи, за да завземат контрола и да присвоят държавни активи и обществени съоръжения.

Клайн започва книгата с история за това как 93- годишният икономист Милтън Фридман прави последното си варварско политическо предложение: вместо щатите и федералното правителство да възстановят държавните училища в Ню Орлиънс, разрушени от урагана Катрина през 2005 г., на гражданите бяха раздадени ваучери за заплащане на обучението на децата им в частни училища. Това бедствие, според Фридман, се е превърнало в чудесна възможност да се ускори процесът на повсеместна приватизация. Както посочва Клайн, по време на бедствието в Ню Орлиънс е имало 123 държавни училища. До 2010 г. в резултат на приватизацията техният брой е намален на четири, а броят на платените училища в града нараства от 7 на 31.

В рамките на месеци след разпространението на COVID-19 по света стана ясно, че практиката на капитализма на катастрофата, описана от Клайн, може да бъде адаптирана, за да създаде също толкова безмилостна система. В спиритуализма на катастрофата истинска криза на общественото здраве или преувеличена теория на конспирацията може да бъде основа за призив за духовно обновление. Лидерите на капитализма на катастрофата изземват проблемни активи за приватизация, докато харизматичните лидери на спиритуализма на катастрофата привличат вниманието и емоционалната ангажираност на своите последователите. След това вниманието се насочва към монетизирани мрежи, които продават духовни и уелнес продукти, ориентирани към индивидуалното благосъстояние (или самочувствие), в противовес на общото благо. В резултат на това потребителят е още по-откъснат от реалността и неподготвен за социална криза.

Лекарят реаниматор Пиер Кори, нашумя през декември 2020 г., когато свидетелства в Сената, че антипаразитното лекарство ивермектин е „лекарство чудо с невероятна ефикасност“ срещу COVID. Докато пандемията бушува, той използва социалните медии, за да посее съмнения относно данните за ваксините, като същевременно твърдеше, че ефективността на ивермектин е прикрита от Big Pharma. Тогава неговият уебсайт FLCCC (Front Line COVID-19 Critical Care Alliance) се превърна в глобален център на стотици лекари, предлагащи телемедицински сесии за предписване на патентовани алтернативни протоколи за лечение на COVID-19, и аптеки, готови да продават и доставят тези псевдомедицински комбинации от съмнителни лекарства.

По същия начин гуруто на ню ейдж Мики Уилис действаше в тандем с дискредитирания лекар Владимир Зеленко, който приемаше хидроксихлорохин. Те създадоха и след това продадоха на голям брой хора пакет хранителни добавки, които уж предпазват от COVID.

Други измамници рекламират анти-5G аксесоари, като например колан за бременни за 113 долара за защита на неродените бебета или нашийник за котка или куче за 125 долара, рекламирани като гарантирана защита от радиация.

Капитализмът и спиритуализмът на катастрофата разчитат, съответно, на безкрайно предлагане на стоки за продажба и привличане на внимание. Въпреки че и двете набират скорост във време на широко разпространена нестабилност и уязвимост, в катастрофалния спиритуализъм заложеното на карта е повече. Мениджърите на хедж фондове могат да изкупуват порутени имоти след "Катрина" в Ню Орлиънс за реконструкция и препродажба. Те разполагат с пари, които да използват, когато им се представи възможност. В същото време повечето духовни лидери са принудени да използват други средства, за да намерят и привлекат хора по време на бедствие.

Две идеи обединяват теориите на конспирацията:

1. Светът е обладан от силите на злото.

2. Тези, които виждат това ясно, трябва да формират в себе си и в другите нова духовна парадигма.

Повечето от могъщите актьори, работещи в съвременното поле на теориите на конспирацията, са извън мейнстрийм икономиката и институционалната подкрепа. Те развиват маргинални религиозни идеи и печелят пари веднага щом могат, обикновено в условията на голямо текучество на клиенти.

За притежаващия огромни средства капитализъм на катастрофата всеки ураган или гражданска война е полза. Но за един обедняващ спиритуалист на катастрофите събития като атаките от 11 септември или COVID-19 са спасителни салове. Мнозина нямат друг избор, освен да се качат на борда и да отплават. Също така, ако една духовна група твърди от години, че има отговорите на най-отчайвщите проблеми в живота, бедствието е истински късмет, шанс да изпълни божествена съдба. Ако духовна група е насърчавала здравна идеология или продукти, за които гарантира, че ще осигурят перфектно здраве, как може да се пропусне възможността, предоставена от пандемия?!

Когато през 2020 г. настъпи пандемията, която сякаш нямаше да има край, видяхме проявлението на катастрофалния спиритизъм от много ъгли, включително от страна на могъщи личности, които не бяха под икономически натиск. Д-р Кристиан Нортръп, опора на алтернативните подходи в гинекологията, постоянен гост-експерт по Опра Уинфри и автор на бестселъра от 1994 г. "Женско тяло и женска мъдрост", стартира видео поредицата "Великото пробуждане". Един рекламен клип може да предупреждава за смъртоносно облъчване от кули за мобилни телефони, а следващият -да учи половин милион последователи как да улеснят издигането си до по-високо ниво на реалността.

Целевата аудитория на Кристиан Нортруп беше поколението на бумърите, докато други влиятелни лица запълниха останалите пазарни ниши. Бернхард Гюнтер, говорител на ню ейдж, написа есе от 24 хиляди думи за духовните последици от QAnon (б.р. крайнодясна конспиративна теория, която прерасна и в политическо движение). Есето му е било прочетено от 1,4 милиона потребители в Reddit.

Гюнтер съчетава своите конспиративни теории с ускорена програма за духовно обучение онлайн. Един от неговите онлайн курсове се нарича "Време на преход: Въплътено пробуждане на душата", рекламиран като 12-седмична частна групова онлайн коучинг програма за психологическа и духовна работа върху себе си за активиране на потенциала на душата на многоизмерни нива.

„Намираме се в повратна точка за човечеството“, вещае закачливо заглавие в най-добрата традиция на спиритуализма на катастрофите. Самият текст гласи: „Много хора се чувстват изключително потиснати от това, което наричаме „разцеплението на човечеството“, което се случва около нас и на световната сцена. Хаосът и раздорите, които виждаме във външния свят, могат да бъдат объркващи за много хора и да ги извадят от релсите, докато гледат скоростта, с която се променя светът, който някога са познавали. Но в същото време потенциалът за пробуждане никога не е бил по-голям."

Ако това ви звучи безнадеждно неясно, то е защото Гюнтер и неговите сътрудници на катастрофалния спиритизъм са заети да търгуват с грандиозност. Те не се интересуват от ежедневните задачи като работа, грижи за деца или обществени грижи. Те се наслаждават на изключително онлайн свят на фантазия и мит, където реториката е по-силна от разговорите, кликовете са по-силни от гласовете, а символиката блести по-ярко от истинската помощ.

Източник: Big Think

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ